Министър Захариева: Румънското председателство се случва в тежък и предизвикателен момент за Европа

Снимка: МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви, че моментът, в който ще се случи Румънското председателство, е тежък и предизвикателен за Европа. „И Румъния ще бъде много заета през следващите месеци, защото са огромни натискът и очакванията към точно това европредседателство, което е в края на мандата на настоящата Европейска комисия и в период на избори за следващ Европейски парламент. Убедена съм, че мотото „Сближаване – обща европейска ценност“ надгражда очакванията на всички европейски граждани“, заяви външният министър.

Румънското председателство на Съвета на ЕС ще бъде предизвикателно и трудно, но и изпълнено с много възможности, заяви Захариева, която взе участие в представянето на приоритетите на Румънското председателство на Съвета на ЕС.

„С Румъния не само че имаме обща граница, но и заедно вървяхме по пътя на нашата мечта да бъдем членове на ЕС. Имахме доста общи предизвикателства и дори и сега – по време на първите ни председателства, имаме много сходни приоритети и предизвикателства. Искам да благодаря на Румъния, че така, както повелява традицията, ще надгражда над другите председателства“, заяви външният министър.

Вицепремиерът припомни, че от тази година България пое председателството на Черноморското икономическо сътрудничество и обясни, че заедно с Румънското председателство на Съвета на ЕС се планират общи инициативи. „Искаме да увеличим икономическата връзка така, че гражданите на всички черноморски държави да усетят това сближаване“, заяви тя.

Коментари

Задължително поле