Министър Маринов: Италианските власти не знаят за кого са предназначени задържаните вагони с отпадъци

В Италия се води разследване за задържани в Милано вагони с отпадъци, за които в някои медии се твърди, че са предназначени за България. Има изрична забрана на прокурора, водещ разследването в Италия, за подаване на повече информация.

На този етап италианските власти не могат да кажат кой е крайният получател на отпадъците. Това е информацията, получена по официалния канал за международно полицейско сътрудничество, оставаме в постоянен контакт с колегите за оказване на съдействие при необходимост, съобщи министър Младен Маринов.

"Тази информация, която мога да ви дам, тя е на базата на кореспонденцията ни с италианските власти. От тяхна страна към нас идва информация, че се води такова разследване в Италия", уточни той.

До момента в Министерството на околната среда и водите не е постъпвало искане за съдействие от италианските власти, не е искана нотификация за внос на такъв отпадък, допълни министър Нено Димов.

"По данните, които успяха да видят и медиите, може да се счита, че този отпадък е смесен. Към този момент нямаме информация от италианските власти. Това, което мога да кажа е, че предстои среща с Министерство на вътрешните работи, за да имаме контрол над вноса на отпадъци", заяви също министър Димов.

Той припомни, че от лятото са проведени срещи с МВР и Агенция „Митници“с цел засилване на контрола при вноса на отпадъци.

Коментари

Задължително поле