Министър Маринов: Намерените жертви край Негован са били убити в апартамента им в столичния квартал Иван Вазов

Вътрешният министър Младен Маринов

Най-вероятният мотив до момента е користен

Намерените жертви край Негован са били убити в апартамента им в столичния квартал Иван Вазов. Това каза вътрешния министър Младен Маринов по време на съвместен брифинг на ръководството на МВР и прокуратурата пред Техническия университет в София във връзка с разследването край Негован.

Според вътрешния министър и зам.-главния прокурор Иван Гешев разследването е било изключително трудно, тъй като не са знаели кои са жертвите и съответно е било още по-трудно да се установят извършителите. "При разследването на убийството на мъжа и жената първо стигнахме до извършителите, а по-късно разбрахме кои са жертвите. Всичко това е вследствие на много аналитична работа, събиране на информация на терен, по оперативен път. Аз лично съм потресен от зверството, което виждам при извършването на това убийство и последващите действия по разчленяване на труповете. Оптимист съм от това, което има като събрани доказателства", каза още министър Маринов.

"Изключително тежък случай, изключително брутално убийство, изключително трудно за разкриване. Българските граждани могат да се гордеят със служителите на МВР, с разследващите органи и съдебната власт, които към момента се справят изключително добре с този случай. Чак на по-късен етап, след доста сериозна работа при налични данни на евентуалните извършители в неделя срещу понеделник бяха установени и евентуалните жертви. В Технически университет са били открити два пистолета, за които се има подозрение, че с един от тях е извършено убийството“, допълни Иван Гешев.

"Утре предстои анализ на събраните доказателства. Двете лица бяха задържани по закона на МВР днес на обяд. Наблюдаващият прокурор ще оцени събраните доказателства в рамките на тези 24 часа и ще предприеме съответните действия за привличане в качеството им на обвиняеми", каза, зам.-главния прокурор.

На въпрос какъв е мотивът за убийството, Гешев обясни, че все още няма конкретен мотив, но до момента най-вероятния е користен - заподрозените лица са търсили скъпи вещи и пари в апартамента на жертвите.

"Разследването няма общо с университета, просто двете лица имат договор за поддръжка. Задържаните лица са извършвали ремонти в апартамента на жертвите. Има данни, че извършителите са положили усилия за заличаване на местопрестъплението, като са използвали препарати и белина за отстраняване на всякакви следи, но не са успели да почистят мястото. Жертвите са застреляни с един от намерените пистолети", допълни Гешев.

На въпрос дали задържаните лица са се крили, Гешев отговори, че по никакъв начин не са се опитвали да се скрият, продължили са спокойно да водят живота, който са водили преди убийството.

Задържаните са извършвали понякога ремонти дейности и, след като са били наблюдавани постоянно в продължение на 6 дни, са задържани в по-малко населено място извън София докато са работили в обект.

Двете лица са криминално проявени, единият от тях има регистрации за противозаконно отнемане на моторни превозни средства, кражби, притежание на оръжие и е излежал присъда в затвора.

Директорът на СДВР Георги Хаджиев обясни, че в хода на разследването има данни, че жертвите и убийците са се познавали за период повече от година и половина.

"Аз съм потресен от начина, по който е извършено убийството. В близките години такова зверско убийство не помня да е извършвано по този начин. Това, което мен ме притеснява е как без притеснения задържаните лица съвсем спокойно са се връщали да изчистят апартамента, което говори за сериозно личностни деформации", каза още Гешев.

Дъщерята на жертвите, която живее в чужбина, не била близка с родителите си, за това се свързала със своя позната, която е съобщила на служител на СДВР.

Коментари

Задължително поле