Министър Московски: Темата със задълженията на БДЖ ще приключи следващата година

Тенденцията е дългът на БДЖ да намалява. Изплащаме го с капиталов трансфер, който получаваме от държавата. Амбицията ни е в рамките на следващата година темата със задълженията да приключи. Тол системата ще въведе баланс в целия транспортен сектор, обяви транспортният министър Ивайло Московски пред Bulgaria ON AIR.

Пo думите му дълговете трябва да се погасяват приоритетно и по тази причина "хората все още виждат старите влакове и недобрата услуга". До края на годината предстои да бъдат закупени нови влакове, стана ясно още от думите му.

Министър Московски настоя, че трябва да се въведе справедлив начин на таксуване по пътищата. Той бе категоричен, че винетната система позволява изключително евтино преминаване на тежкотоварния трафик - срещу 10 евро дневна такса за транзитно преминаващ ТИР.

В контекста на бъдещото подписване на договора за добросъседство между България и Македония Московски отбеляза, че София и Скопие трябва да имат оперативна свързаност между своите железници до 2025-2027 г.

Предстоящото отдаване на концесия на Летище София министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията коментира така:

Идеята е изключително добра и гарантира по всякакъв начин държавата, която ще получава концесионна вноска всяка година. Гарантирано е, че инвестициите ще бъдат изпълнени. Това ще бъде добро развитие на Летище София.

Министър Московски сподели още, че след последните законови промени няма случай на манипулиране на теоретичен изпит за получаване на шофьорска книжка. Той поясни, че в частта практически изпит все още се води дебат с автошколите.

"Карат се постоянно помежду си и създават напрежение към "Автомобилна администрация". Ако не се намери подход те да помагат, ще отидем в краен вариант, в който "Автомобилна администрация" да си осигури автомобили за практическите изпити", обясни гостът на Кузман Илиев.

Ивайло Московски обяви още, че до 2019 г. може да бъде готова "някаква отсечка от АМ "Хемус", която се изгражда със средства от бюджета, но няма как да бъде завършена цялата магистрала".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика