Министър Николай Нанков: Магистрала „Хемус“ до 2021 г. ще достигне до Велико Търново

До 2019 г. ще бъдат ремонтирани всички тунели, обяви регионалният министър

Автомагистрала „Хемус“ до 2021 година ще достигне до Велико Търново. Това заяви министърът на регионалното развитие Николай Нанков в старата столица на национална дискусия за аутобана.

„Вече се строят 9,3 км от Ябланица до Боаза. Отсечката Русе – Велико Търново от високоскоростния път до Свиленград може да започне вече да се строи, ако ВАС не отхвърли екооценката. Тя ще е дълга 133 км, а цената и ще е около 1,4 млрд. лева“, уточни министър Нанков.

Благодарение на бъдещото строителство на АМ „Хемус“ във Велико Търново е налице засилен инвеститорски интерес. Това обяви пък кметът на старата столица Даниел Панов. „Важно  е строителството на АМ „Хемус“  да върви паралелно с изграждането на високоскоростния път Русе – Велико Търново - Свиленград и двата обекта да се разглеждат като едно цяло“, заяви Панов.

Министър Нанков обяви, че до 2019 ще бъдат ремонтирани всички тунели, които са част от TNT мрежата. Той посочи, че реконструкцията ще е със средства не само от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“, но и с пари, отпуснати от Министерски съвет в бъдеще.

„Дано имаме преизпълнение на бюджет.Ще имаме достатъчно ресурс след като въведем и ТОЛ таксите. През тази година трябва да завърши ремонтът на двата тунела на АМ „Хемус“. Със средства от бюджета поетапно ще бъде ремонтиран тунел „Траянови врати“ на автомагистрала Тракия през тази и следващата година. Предвижда се ремонт и на тунела на обходния път в Ловеч", обясни министър Нанков.

Той допълни, че е подписан договор за цялостен ремонт на околовръстното шосе на Ловеч, който е в тежко експлоатационно състояние. Ремонтите ще се извършват с европейско финансиране. Нанков каза, че се разглежда и техническия проект за ремонта на тунел „Кривина“ на автомагистрала Струма. Министърът подчерта, че повечето от тунелите и мостовите съоръжения не са ремонтирани близо 35-40 години.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България