Министър Петкова за сделката за ЧЕЗ: Нищо няма да застраши енергийната сигурност

Няма да бъде направено нищо, което да постави под риск енергийната сигурност на страната при сделката за ЧЕЗ. Това увери министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"Както винаги съм пояснявала, това е сделка, която се реализира по реда на чешкото законодателство. Чешката държава провежда тези процедури. За нас е важно да бъде гарантирана сигурността на електроенергийната система на страната. Това е нашият водещ принцип. Поради тази причина нашето национално законодателство е предвидило определени критерии, по които трябва да бъдат проверени тези потенциални желаещи да закупят активите на всяко едно електроразпределително дружество“, каза Петкова пред журналисти в парламента.

Във връзка с появила се информация за липса на опит в бранша от страна на новия купувач на българското подразделение на ЧЕЗ - "Еврохолд", тя уточни, че всеки един от компетентните органи у нас ще каже своето мнение.

Попитана дали се обмисля бедните потребители да плащат по-ниска цена на тока, тя уточни, че това са временни мерки. „Те ще се подпомагат с други нефинансови мерки“, уточни още министърът на енергетиката. По думите й енергийната ефективност е по-устойчива и дългосрочна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции