Министър Петкова: Сигурна съм, че няма да се стигне до нова газова криза

Сигурна съм, че няма да се стигне до нова газова криза. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"На 31 декември 2019 г. изтича договорът за транзит на газ между Украйна и Русия, а в момента се водят преговори с посредничеството на ЕС за постигането на нова договореност, която да е в интерес на всички", уточни Петкова по БТВ.

Тя отбеляза, че газохранилището в Чирен е пълно и са направени проверки на всички предприятия, които работят с природен газ и всички те са запасени според законовите изисквания за енергийния резерв с гориво за 45 дни.

"В края на миналата година ние актуализирахме нашата енергийна стратегия и включихме разширение на газопреносната мрежа - от турската граница до Сърбия и вече се работи по него. Въведение са в експлоатация първите 11 километра от него до компресорна станция "Странджа" и ако се наложи може да потече газ и оттам. Работи се вече активно и по газовия конектор с Гърция, археологическите проучвания са приключили и е започнало реалното строителство", каза министърът на енергетиката.

По думите й, вече се чувстват първите плодове от диверсификацията и вноса на втечнен американски природен газ. "Булгаргаз" е поискал намаляване на цената му.

До края на ноември трябва да е готов и списъкът на компаниите, с които ще се преговаря за строежа на АЕЦ "Белене", заяви ощв енергийният министър. Тя е категорична, че няма да се дават държавни или корпоративни гаранции за строежа на новата атомна централа, нито ще се сключват договори за задължително закупуване на ток.

"Очаквам предложенията да са в параметрите, които сме предложили", заяви енергийният министър.

Коментари

Задължително поле