Херо Мустафа: България държи коронавируса под контрол (ВИДЕО) Тук сме по-добре, отколкото в много други държави по света, каза посланикът на САЩ у нас

61 лекари починаха от COVID-19 в Италия

Правителството прие постановление за изплащане на компенсации на работодатели с цел запазване на работниците и служителите

Принц Чарлз се е излекувал от коронавируса

Великотърновска област разполага с 495 болнични легла за заразени с COVID-19 За по-леките случаи са осигурени 471 легла, а в интензивните отделения-24

СГС е запорирал яхта и акции на Иво Прокопиев Подсъдимият издател е обжалвал решението пред Апелативен съд-София

В гетото в кв. „Захарна фабрика“ няма опасно събиране на много хора (СНИМКИ)

1,5 милиарда лева за мярката 60:40. Ето кои сектори обхваща Кандидатстването започва от утре в Агенцията по заетостта

Разследват лидера на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов за всяване на смут и безпокойство в условията на извънредното положение

Нови 4 случая на нарушаване на карантината във Видинско

COVID-19 зове назад към стадото. Маската срещу индивидуалността

Италианският премиер: Щеше да е грешка да въведем незабавно тоталното блокиране на страната

Църковните служители ще използват маски, ръкавици и дезинфектанти

Технологични фирми даряват 15 000 хиляди работни часа на държавата (ВИДЕО) За няколко месеца ще изградим електронната здравна система, каза вицепремиерът Дончев

По улиците на квартал „Люлин“ е пълно с пешеходци (СНИМКИ)

Министър Петкова: Ще търсим механизъм за компенсиране на клиентите на „Булгаргаз“ и на техните клиенти

Кадър от БНТ/архив

На националния празник на България премиерът Бойко Борисов обяви, че „Газпром“ и „Булгаргаз“ са договорили 40% по-ниски цени на природния газ за страната ни.

Тук не можем да говорим за подарък. Просто мисля, че стана едно много добро съвпадение и на нашия национален празник ние можахме да анонсираме тази добра новина, защото тя се случи буквално в последните часове на 2 март. Тогава успяхме да финализираме всички текстове по допълнителното споразумение. На 3 март от „Газпром“ ни изпратиха подписаното от тях споразумение. Това обясни енергийният министър Теменужка Петкова по БНТ.

„Това е една изключително добра новина за всички. Това ще даде сериозна глътка въздух и на българската индустрия, и на българските потребители. Преговорите, които водихме, продължиха малко повече от 7 месеца. Това, което бяхме заложили като краен срок за финализиране на този процес, беше краят на февруари. И ние успяхме да финализираме този процес успешно към края на февруари и началото на март“, каза Теменужка Петкова.

Според нея след много години говорене колко важна е диверсификацията на източниците и маршрути на доставка на природен газ, ние вече можем да отбележим първите положителни ефекти от този процес.

„За нас е важно да имаме опция за доставяне на природен газ от различни източници, през различни маршрути. Това означава диверсификацията, която на първо място означава сигурност по отношение на доставката, на второ място означава конкурентни цени. Тези цени са винаги в интерес на потребителите и на българския бизнес“, категорична беше министър Петкова.

„Ситуацията, в която се намираме, е нетипична за нас. За първи път се случва някой да ни връща пари, обикновено ние даваме пари. И сега сме поставени в една такава изненадваща ситуация как да действаме оттук-нататак. Трябва да се зарадваме от това, което се случи, защото това е добра новина. По възможно най-бързия начин ще направим една работна група в министерството на енергетиката, за да намерим механизма за компенсиране съответно на клиентите на „Булгаргаз“ и те от своя страна трябва да намерят механизъм, по който да компенсират своите клиенти“, увери енергийният министър.

Тя каза още, че по отношение на цената на природния газ ЕК много ясно е определила критериите, на базата, на които „Газпром“ и държавите членки трябва да водят преговори и те се базират на обективни критерии – това са цената на континенталните хъбове на границата на Германия, Франция и Италия. „Ако тези цени са по-високи от тези, на които ние получаваме нашия природен газ, то тогава е налице основание да стартират такива преговори“, допълни министърът.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.