Министър Петков: Около 1 300 служители ще бъдат ангажирани с извършване на дейности за индивидуална оценка на хората с увреждания

Снимка: Архив

Министър Петков допълни, че около 1 300 служители ще бъдат ангажирани с извършване на дейности за индивидуална оценка на хората с увреждания, това каза на брифинг министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. „В бюджета на Министерството на труда и социалната политика за тази година са предвидени 75 млн. за така наречените услуги в домашна среда, личен, социален и домашен помощник“, допълни той.

90 хил. души имат право на ползване на лична помощ, каза още Петков.

По думите му с правилника се променя и правилото за включване в механизма за лична помощ. „Очакваме, че правоимащите са 90 хил. души с увреждане, около 80 хил. души са пълнолетни и 10 хил. лица, които по Закона за лична помощ имат право на лична помощ, ще заявят съответно преминаване през индивидуална оценка на потребностите и да бъде определен съответстващия брой часове на асистентска подкрепа“, отбеляза той.

„По отношение на другите правила - подчертавам до 31 март тази година, месечната подкрепа, служебно или на база заявление се даваше без да е необходимо да бъде извършена индивидуална оценка. След 1 април, за новите случаи за които изтичат съответните срокове или за тези, които имат право, но не са го заявили до 31 март, това ще стане след преминаване на индивидуална оценка“, заяви още министър Петков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България