Министър Петя Аврамова: Осигурени са 1,3 млрд. лева за АМ "Хемус" до Велико Търново

Ще се търси трайно решение за опасните Присовски завои на южния вход на старата столица

Министерството на регионалното развитие и община Велико Търново заедно ще търсят трайно решение за проблема с опасните Присовски завои на южния вход на града. Това съобщи в четвъртък в старата столица строителният министър Петя Аврамова.

Ден преди това кметът на Велико Търново Даниел Панов и министър Аврамова са провели среща, на която въпросът с реконструкцията на Присовските завои заедно с жп прелеза над Хлебозавода, е бил коментиран.

„Вече два пъти Агенция „Пътна инфраструктура” обявява процедура за ремонт на надлеза на жп прелеза над Хлебозавода, но няма желаещи. Моето мнение е, че там не трябва да се прави само този участък, а да се извърши цялостно проектиране от Присовските завои. Няма изработен работен проект, намерили сме изходни данни от проучване, правено след 2000 г. Затова ще се извърши проектиране", коментира Даниел Панов.

В разговор с общината и съвместни действия с Министерството ще се търси трайно решение за препроектиране и ново трасе на тази участник, посочи и министър Петя Аврамова.

„Най-хубавата новина за Северна България е, е че работим по магистрала Хемус. Парите за отсечката до Велико Търново са осигурени - това са 1,349 млрд. лв. Процедурата по отчуждаването е много дълга, отнема много време, но отсечката до Белокопитово вече е освободена, имаме решение на съда за предварително изпълнение и ще пуснем разрешение на строеж на следващите 15 км. Така че усилията за Северна България, основно АМ "Хемус", са и двете вертикални връзки Русе – Велико Търново и Видин – Ботевград," подчерта министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Коментари

Задължително поле