Министър Танева: Лозаро-винарският сектор в България се развива във възходящ темп

Десислава Танева. Снимка: Денислав Стойчев

Лозаро-винарският сектор в България се развива във възходящ темп, заяви в русенското село Нисово министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, която участва в ритуал по зарязване на лозя.

Тя информира, че у нас има малко повече от 60 000 хектара с лозови насаждения. През миналата година са изградени близо 850 декара нови лозови масиви.

По думите й отличителна характеристика на сектора е, че 61 процента от всички лозови насаждения са вписани в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитени географски указания, информира БТА.

"Това е много важно, защото дава възможност на съответните производители да се брандират за съответния регион, за съответното качество, включително и да се възползват от новата лозаро-винарска програма, която стартира през миналата година. Първият прием, който ще отворим на 17 февруари тази година по тази програма, ще е за промоции в трети страни", каза Танева.

Тя обясни, че трябва да се работи да се подкрепят всички мерки за превенция на последствията от климатичните изменения.

Танева каза още, че производството на вино също нараства в последните няколко години. Данните показват, че са произведени 64 млн. литра. Производителите на вино също се увеличават, като избите с разрешение към момента са 282.

Министърът обясни, че България изнася вино за страни от Западна Европа, Китай и САЩ. Относно борбата с градушките, Танева каза, че през пролетта се очаква да бъде пуснат в експлоатация седми радар. Той ще е разположен на територията на Шумен и ще осигури национално покритие. Очаква се да бъде въведен през тази година и самолетен способ за борба с градушките. Работи се по сформирането и на доброволен взаимно-спомагателен фонд за обезщетения от това природно явление.

По повод на проблема с болестта африканска чума по свинете, Танева каза, че пикът на разпространение на заразата все още не е достигнат. Държавата е изплатила близо 70 млн. лева обезщетения. Основна част от средствата са за компенсации на всички засегнати стопани.

Коментари

Задължително поле