На 16 юни 2019 да почерпят

Жена е в тежко състояние след катастрофа на столичния бул. „Възкресение“

1969 – годината, която промени света (ИНФОГРАФИКА)

„Ню Йорк Таймс“: САЩ са участвали в кибератаки срещу електроснабдителната мрежа на Русия

Блудницата Теодора – императрицата на Византия

Иран и ЕС са обсъдили ядрената програма на Техеран

Почти сигурното назначение на Лампард се бави заради компенсация от 4 милиона паунда

Пороен дъжд е наводнил улици в Благоевград

Новооткрити артефакти показаха на изложба в Ахтопол Черноморска библиотека е създадена в музея „История на котвата“ в града

Малък самолет падна в река в Полша, пилотът е загинал (ВИДЕО)

Катастрофа затрудни движението на пътя Симитли-Банско

Кои са забравените малцинства на Балканите Представиха малкоизвестни факти, събрани от швейцарския журналист Цирил Щигер

Няма данни за пострадали българи при пожара на Халкидики

Инцидент при кацане на самолет със 175 души на борда в Русия

„Еуфория” с великолепната Валерия Голино Красавицата се пробва като режисьор

Министър Теменужка Петкова: Протестите на малките производители на зелена енергия са неоснователни

Снимка: Архив

Протестите на малките производители на зелена енергия са неоснователни и неаргументирани, заяви на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова след среща с представители на Съюза на европейските производители на зелена енергия.

„Съгласно параграф 18 беше променена цената във връзка с промяна в Закона на енергетиката. Тази промяна беше продиктувана от доклад от одитния орган на ЕК, който установи двойно финансиране на малките производители на възобновяема енергия. Веднъж са финансирани от Държавен фонд „Земеделие“ по Програмата за развитие на селските райони и втори път чрез преференциална ценаот бившата енергийна и водна комисия. Тя е определена така, че да възстанови пълния размер на инвестицията, 70% от нея е изградена чрез безвъзмездно финансиране“, припомни Петкова.

„Одитният орган на ЕК установи това двойно финансиране и в резултат на това бяха поискани препоръки към ДФ „Земеделие“ да бъдат предприети незабавни мерки, с цел ликвидиране на това двойни финансиране“, посочи тя. Петкова добави, че са били предприети мерки и е била направена промяна в Закона за енергетиката и се въведе разпоредбата на параграф 18. „По този начин ЕК преустанови действията си, свързани с налагане на финансова корекция. Това на практика даде възможност да бъде верифицирана програмата и да продължи напред“, допълни енергийният министър.

„Последва жалба до Конституционния съд от група народни представители, които изложиха аргументи, че разпоредбата на параграф 18 е противоконституционна. Вследствие Конституционният съд произнесе свое решение, с което ясно изрази своето решение, че текстът от параграф 18 от Закона за енергетиката е абсолютно законосъобразен и не е налице никаква противоконституционост. Напротив по този начин се елиминира възможността от това двойно финансиране, които тези производители са ползвали няколко години“, добави министър Петкова.

Темата на днешната среша са зачестилите протести от страна на този тип производители на енергия. Интересно е защо точно сега, при положение, че тази промяна е факт от 2015 г. Нотифицирана е пред държавната помощ. От страна на ЕК има изпратено писмо към ДФ „Земеделие“, в което ЕК много ясно казва, че ако бъдат предприети от българските власти каквито и да е действия с промяна на този текст или неговата отмяна, следва незабавна процедура за налагане на финансови корекции“, изтъкна министър Петкова. „Тази тема е абсолютно ясна. Много е интересно защо производителите сега протестират и казват, че ще фалират“, отбеляза енергийният министър.

„Аз смятам, че тези протести са абсолютно неоснователни и неаргументирани, на среща на техните тези стоят много ясно аргументирани тези на ЕК и действия на българските власти, за да може да бъде разрешен този казус“, заяви тя.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.