На 12 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 12.11.2019

Румен Радев: Трябва да върнем младите хора на спортните площадки и да ги научим да бъдат отбор Държавният глава участва в церемонията по случай 100-годишнината на баскетбола в България

Забраняват риболова в част от язовирите

Столични квартали остават без вода във вторник заради ремонти

Бизнес имотите привлякоха инвестиции за 1 трлн. долара

Връщат иззетите оръжия на Национално дружество „Традиция”

Наемателите в София все по-често търсят лукс Ръст от 50% на сделките

Банки докладват оборота при онлайн търговия

Кога мога да прехвърля отпуската си за следващата година?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 12 ноември 2019

Иде криза за инженери и лекари в следващите 10 г.

Боян Магдалинчев: Позицията на президента за избора на главен прокурор не е обсъждана официално във ВСС

Прокурори влязоха в болницата в Пазарджик заради ТЕЛК афера (обзор) По разпореждане на премиера Бойко Борисов директорът д-р Васил Вълчев е освободен

Крайната десница стана трета сила в Испания Социалистите спечелиха изборите, но с по-малко мандати

Мирослав Мазнев, КСБ: Строителството бележи ръст от 17% за първото полугодие

Ръстът в строителството за първото полугодие е със 17% в сравнение с миналата година по това време. Това съобщи шефът на Камарата на строителите в България Мирослав Мазнев по БТВ. Той допълни, че жилищното строителство продължава да превишава обема на инфраструктурното.

За този период то е 59,4% спрямо общата продукция, с което с над 10% надвишава продукцията на инфраструктурни обекти. По думите му, това има обяснение: „Пазарът на недвижими имоти е добре развит и за много инвеститори представлява интерес. В България много фирми инвестират в офиси, в изграждане на промишлени халета, частните инвеститори са основните, които работят в този сектор“.

Според Мазнев прогнозата за следващата година би се променила, защото се очаква прираст в инфраструктурното строителство. Много от средствата за инфраструктурно строителство по оперативни програми са предвидени за този сектор, но търговете забавиха стартирането на тези обекти, каза той.

„За качеството на строително-монтажните работи направихме много анализи и проучвания, и това е много комплексен проблем, който трябва да бъде обследван и решаван в неговата компетентност“, коментира Мирослав Мазнев.

„Ние някой път носим срама от тези обекти, но все още няма добре изградена и структурирана нормативна база първо за взаимоотношението на всички участници в инвестиционния процес. Сегашният ЗУТ (Закон за устройство на територията) посочва кои са участниците, но взаимоотношенията между тях не са добре разпределени и отговорността също“, допълни шефът на Камарата на строителите.

Той обясни, че има 4 души в инвестиционния процес, които го следят: „Възложителят, проектантът, който трябва да бъде на площадката и да предава протоколи, след като добре е видял как е изпълнено, надзорът, който стриктно следи спазването на технологията, и строителят“. Според него е сложно тези 4 фактора да са в някаква корупционна колаборация.

„Всеки работи по отделен начин, но съвместени тези отговорности се прехвърлят на крайния продукт или на строителя. Примерно проектант, който проектира обект за 1 млн., но той е взел 10 000 лв. хонорар, той не носи отговорността и, ако проектът е сбъркан – 1 млн. са застрашени. По думите му изходът е една добра организация между институциите, за да се създаде ясна и точно регламентирана система на възлагане, отчет и изпълнение на обектите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.