Пълният отказ от алкохол повишава риска от дeменция Умерената консумация пък го намалява

Най-малко четирима загинали при земетресението в Турция

Еколози: Пожарът в Дуранкулашкото езеро е унищожил местообитанието на редки птици

Акт за административно нарушение на издателите на осъвременения вариант на „Под игото“

Вижте кой е в първата десетка на „зелените“ милиардери Агенция Bloomberg обяви най-успешните бизнесмени в зелената икономика

Борис Джонсън подписа споразумението с ЕС за Брекзит Премиерът заяви, че с това се отваря нова глава в историята на страната

Земетресение от 6,8 по Рихтер удари Турция (ВИДЕО)

Училища затварят в половин България

Боливия прекратява дипломатическите отношения с Куба

Връщат размера на налога за хазарта (обзор) Обрат в облагането на игрите на късмета с нов законопроект

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Говорителка на Тръмп: Следващата седмица трябва да приключи процесът по импийчмънт

Вежди Рашидов е на посещение в Саудитска Арабия Обсъжда програма за културно сътрудничество

ГЕРБ за вота на недоверие: Служебно правителство е пир по време на чума (обзор) Водната криза е от политическо безхаберие, заяви Корнелия Нинова

Евакуираха мол в София заради бомбена заплаха

“Мисия България” свършва в Австро-Унгарската империя В Словения откриваме близнак на тракийски вожд от ІІІ в.

През последните десетилетия на XIX век Любляна започва да се оформя като средоточие на словенския политически живот

Ето че идва краят на светкавичната „Мисия България“, която заедно с проф. Пламен Павлов провеждаме само за два месеца под егидата на Министерството на външните работи на Република България. Читателите на „Труд“ вече знаят добре, че тя цели да представи богатата българска история и културно-историческо наследство по земното кълбо по време на нашето Председателство на Европейския съюз.

След седем страни из целия свят нашата последна задача в края на май 2018 г. са три централноевропейски страни – Словакия, Унгария и Словения. Само в продължение на една седмица са изнесени лекции в техните столици Братислава, Будапеща и Любляна. Както винаги досега, презентациите се провеждат в препълнени аудитории и се посрещат с огромен интерес от професионалните историци и обикновените граждани на тези държави.

Първата ни спирка е Братислава, където ни посреща жизнерадостна дама – нашият посланик г-жа Йорданка Чобанова. За разлика от повечето ни мисии имаме цял свободен ден преди презентацията и успяваме да посетим един-два замъка от епохата на изчезналата Австро-Унгарска империя. Пролетта е в разгара си и ние успяваме да опитаме прекрасното бяло вино и специалитети от словашката кухня.

На 30 май е нашата лекция в прочутия Братиславски замък. Преди това обаче имаме известно време да разгледаме малкия, но прекрасен Старинен град на Братислава. В него влизаме през единствената запазена порта на средновековната крепостна стена, носеща името на Архангел Михаил. Успяваме да разгледаме и катедралата „Св. Мартин” и да изпием по халба бира на Градския площад.

Самият Братиславски замък се намира на малък хълм над Дунав и от него се открива прекрасна гледка към днешния град. Първата каменна крепост тук е изградена през Х в. от унгарците. Интересен момент е, че той не е бил превземан при обсада, но през 1811 г. изгаря при причинен по невнимание пожар. Днес замъкът е възстановен, а в подземието му има отличен музей за присъствието на келтите по тези земи.

Удивен съм от големия интерес на словашките учени към нашата скромна лекция. Сред гостите са д-р Матей Руткай, директор на Археологическия институт към Словашката академия на науките в град Нитра, проф. Мария Новотна, ръководител на катедра Археология в Университета в Търнава и д-р Маргарита Мусилова, председател на Словашкото археологическо дружество. С проф. Павлов се стараем да не ги разочароваме и ги запознаваме с най-новите открития на българската археология.

В Централна Европа разстоянията са кратки и затова от Външно министерство са ни взели автобусни билети до Будапеща. Аз съм бил нееднократно в този красив град на Дунав, който след 1848-1849 г. става втора столица на Австро-Унгарската империя. Обликът на града е оформен именно от мащабното строителство от края на ХІХ в. Това в особена степен се отнася за Пеща, където се намират два от символите на унгарската столица. Единият е огромната катедрала „Св. Ищван”, а другият – завършената през 1904 г. изключително красива сграда на Парламента.

На другия бряг на Дунав е Буда, където през ХV в. се е намирал кралският замък, а по-късно е изграден красив бароков дворец. На север пък е районът, който в много по-голяма степен е запазил средновековния си вид със сгради, строени през ХV-ХVІ в. Често техните фасади са декорирани в стила на барока от ХVІІІ в., а други ансамбли като двореца на графовете Зичи били изцяло издигнати тогава. Там са прочутите Рибарски кули, където някога е бил рибният пазар. Те са създадени преди малко повече от столетие и оттам се открива невероятна панорама към Дунав и Пеща.

Този път лекцията ни е организирана в нашия Културен център. Изнасял съм тук презентации и преди, но ми е приятно, че са се събрали толкова много хора – унгарци и българи. С проф. Павлов се радваме, че сред тях е и видният българист Дьорд Сонди, който е автор на много книги и статии за нашата история.

Последният тур в централноевропейската ни визита е Любляна. Не съм бил никога там и съм изненадан от красотата на неголемия град край река Любляница. От 1278 до 1918 г. градът е в пределите на Свещената Римска империя на германския народ и носи името Лайбах. През последните десетилетия на XIX век Любляна започва да се оформя като средоточие на словенския политически живот. Днес е столица на Словения, която е най-развита от страните на бивша Югославия.

Тук посланик е нашият известен политик Димитър Абаджиев, който отлично е организирал лекцията ни в Градския музей на Любляна. И там правя интересно откритие. Става дума за открит в съществувалото на територията на града римско селище Емона колан на римски офицер от ІІ-ІІІ в. Върху него са пришити едри метални букви, формиращи надпис: UTERE FELIX! (НОСИ ГО С КЪСМЕТ!)

Нямаше как да не си спомня за едно уникално откритие, направено от моя баща, покойния проф. Димитър Овчаров. В светилище край с. Люблен, Търговищко, той намери гроб на тракийски жрец и лечител от ІІІ в. с негов скулптурен портрет, множество съдове, както и уникален комбиниран сребърен комплект с няколко хирургически инструмента. На кръста си човекът е носел същия като в Любляна колан с абсолютно еднакъв надпис, направен със сребърни букви.

След лекцията домакините са ни подготвили изненада – посещение на прекрасния замък Блед край едноименното езеро. Живописно кацналата на скалите крепост е спомената за пръв път под името Фелдес през 1004 г., когато император Хайнрих ІІ прави дарения на неговия господар. Основните укрепления са средновековни, а останалите сгради са построени в бароков стил. Входът през външните стени на замъка е посредством подвижен мост, изграден над защитен ров.

Така завършва нашата първа „Мисия България”. Първа, тъй като министър Екатерина Захариева е категорична на нарочната пресконференция, че поради огромния успех тя трябва да продължи и след българското Председателство на ЕС. Защото по този начин светът може да научи за България и славната й история.

 

Предателството на Георги Димитров

През август 1947 година Югославия и България сключват в Блед спогодба, която предвижда сливането на двете „братски“ държави. Димитров се съгласява да предаде Пиринския край на югорепубликата Македония, като в замяна новата югорепублика България ще си върне седем пъти по-малките като територия Западни покрайнини. Слава-Богу, че поради политическата конюнктура това не се осъществява.

 

Архиепископският дворец в Братислава

В Старинния град на словашката столица има ценен паметник. Построеният в класически стил през ХVІІІ в. дворец на архиепископите е мястото, където Наполеон Бонапарт подписва Пресбургския мирен договор на 26 декември 1805 г., увенчаващ разгромната победа на Франция над Австрийската империя в битката при Аустерлиц.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

 1. БАНски историк, доказал, че Паисий е от БАНско каза:

  Ако не беше толкова алчен за почести, пък и за пари – сигурно щеше през всичките тези години да прескочиш до Любляна.
  И там с изненада щеше да разбереш, че всички крепости навсякъде, където са живеели тракийци са се наричали „град“ (от град-еж, о-град-а) т.е. укрепено място.
  А всички населени места са се наричали места (миесто).
  Неслучайно и във Варшава, и в Прага, и в Братислава, и в Любляана, и в Загреб, и в … има название на най-старите части като Старие Миесто (Старото място= Стария град)
  И така… Люблянаааа…
  Веднага щом минеш по Тримостието (три моста един до друг – в България не се сещам за нищо такова освен Двумостието в Габрово) откъм Новия накъм Стария град, то отляво остава стария градски пазар, който и сега си функционира. И на него се издига стара, стара църква с внушителни размери – катедралния храм „Свети Никола“. Та ето тази църква дори местните хора не й знаят името. Но ако ги попитате (местните): „Къде се намира Столнината на Чирил и Методи?“
  То тогава всеки с гордост и радост, че знаете за нейното съществуване ще ви покаже, или лично заведе, именно до тази църква.
  Защото за живота и делото на Кирил и Методи българските познания се свеждат до „създаването на азбуката“. И нищо повече.
  А истината е, че двамата братя тръгват за събора, свикан от Папата в Рим. Но не могат да живеят в Рим, докато не се съберат всички легати. Което трае 2.5 години. И затова им е наредено да останат извън „римските територии“ (италианските територии) докато не се съберат всички легати и на съвещание, одобрено от легатите не се реши братята да бъдат поканени.
  Това е причината Кирил и Методи действително да отседнат в тази църква и да живеят в нея почти 2 години. Като междувременно превеждат книги на новата писменост (и местния език=тракийски). Това е техния стол (седалище, средище) през това време. Изатова днес се знае от всеки в Словения като „Столнината на Кирил и Методи“!
  Ако пък от площада пред църквата погледнеж нагоре към „града“ (крепостта) ще разбереш, че тази крепост е непристъпна.
  И действително е така. Турците стигат до „града“ и обсаждат кепостта почти цяла година. Но не успяват да я превземат.
  От Любляна на запад към Алпите има една долина, която е затворена и има излаз само към Любляна. Това е долината на Иг (река, която се влива в Сава).
  Та турците влизат в тази долина, избиват цялото мъжко население. Но жените са оставени да им слугуват по време на обсадата.
  Когато си тръгват в долината се раждат много деца. За това местните и сега, ако искат да обидят хората от долината на Иг им казват директно „турци“!
  А иначе на самите люблянци им казват жабари. Защото всички нови квартали на Любляна са построени върху блата. И за да имат здравина и да не „потъват“ къщите се строят върху „пилоти“ (наколни жилища).
  Свършвам и се чудя – как можете да ходите да „опознавате“ казхстан, туркменистан и т.н. – места нямащи нищо общо с „българите“, а не познавате тракийските земи, които са се простирали от „индия на изток до крестоните на запад и от морето на север до островите на юг“!
  Дано някой от „пътуващите“ с теб да се заеме с това. А ти ще си останеш алчен за почести и пари!

 2. Няма как да познават тракийската история, защото не признават, че ние, българите сме траките. Според Овчаров, ние сме смес от азиатци, славяни/каквото и да означава това/ и измрели, романизирани траки! Лъжлива история, съчинена от враговете ни и написана на хартия от едно 22-годишно хлапе, изпълнило политическата поръчка на Австроунгарската империя! За благодарност получава и поста министър на образованието. Ето така са „образовани“ днешните ни историци! Позор! Служители на чужди интереси!

 3. Много сте взискателни, изисквате твърде
  много от един шарлатан….

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.