Мистерията с облака над Европа (ИНФОГРАФИКА)

Вероятният източник е ядрен обект в Челябинска област

Руската метеорологична служба “Росхидромет” потвърди, че в няколко региона на страната са регистрирани “извънредно високи” нива на радиоактивния изотоп рутений-106 в края на септември, предаде Ройтерс. Данните са в потвърждение на френски доклад от миналата седмица, според който радиоактивен облак, непредставляващ опасност за човешкото здраве, се е придвижил от Южна Русия или Казахстан към Европа преди около 2 месеца.

21-100

“В пробите от станциите “Аргаяш” и “Новогорний” в Челябинска област е регистрирано съдържание на изотопа рутений-106”, се посочва в сводка на “Росхидромет” за периода 25 септември-1 октомври. От нея става ясно, че съдържанието на рутений е надвишило 986 фона от предишния месец при Аргаяш и 440 пъти при Новогорний, което съответства на ниво “извънредно високо замърсяване”. В закритото градче Озьорск, което се намира на 28 км от Аргаяш, се намира ядреният комплекс “Маяк” за преработка на отработено ядрено гориво “Маяк”. През 1957 г. там възниква авария, която е определена като третата най-сериозна след “Чернобил” и “Фукушима”.

Държавната компания “Росатом” и самото предприятие “Маяк” категорично отрекоха ядреният обект да е източник на замърсяването с изотопа.

“Концентрацията на рутений-106 в европейската част на Русия през септември е десетки пъти по-ниска от пределната норма и не носи опасност за населението”, успокои по-късно вчера шефът на “Росхидромет” Максим Яковенко. Той допълни, че автоматичната система за наблюдение е регистрирала наличие на изотопа над Полша, България и Украйна.

Междувременно екоорганизацията “Гринпийс” призова за разследване на потенциално прикриване на ядрени инцидент, след като миналата седмица “Росатом” отхвърли докладите на Франция и Германия за радиоактивния облак на Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа