“Мис Свят 2019” Тони-Ан Сингх - Карибска котка

Карибски, африкански и индийски гени са вплетени в екзотичната красота на 23-годишната Тони-Ан Сингх, която стана четвъртата жена от Ямайка с титлата “Мис Свят” за 69-годишната история на конкурса. След своя сценичен триумф училата психология и “женски изследвания” млада дама написа: “Моя мила Ямайка, успяхме! Сърцето ми е изпълнено с любов и признателност. Благодаря ви толкова много, че ме подкрепихте. Вие ме окуражихте да повярвам в себе си.”

Тони-Ан е родена в островната държава, но още на девет години заминава със своето семейство за Флорида. Но родното място на новата кралица на красотата Свети Томас прие победата като колективен триумф. Улиците се изпълниха с еуфорични хора, които смятат, че титлата на Тони-Ан слага техния регион и Ямайка като цяло отново на картата. Министърката на културата и спорта на Ямайка Оливия Грандж поздрави победителката и я описа като “изключителна млада жена с чудесен характер”. “Тони-Ан е красива душа и извънреден талант. Тя представи Ямайка по най-добрия начин и сега ние имаме великолепна “Мис Свят”, несъмнено най-добрият възможен избор”, допълни Грандж.

Сингх печели конкурса “Мис Свят” 26 години след своята сънародничка Лиса Хана, която след моделската си кариера през 90-те години на миналия век влиза в парламента на Ямайка и става важна обществена фигура. Дали подобна траектория не очаква и Тони-Ан, която е учила психология, модерните “женски изследвания” и притежава правилните за епохата феминистки и либерални възгледи. Самата Лиса Хана поздрави новата победителка с думите: “Поздравления, Тони-Ан. Не мога да изразя с думи колко горда се чувствам. Цяла Ямайка се гордее с теб и несъмнено твоята победа вдигна националното ни настроение. Тони Ан е специална млада дама, която е не просто уверена, талантлива и интелигентна, но успява да улови духът на Ямайка и да предаде това, което е отвъд разбираемото и видимото”.

Лиса Хана добави, че няма търпение да наблюдава как Тони-Ан вдига високо националния флаг на Ямайка и показва на света какво е да си част от тази островна страна с неповторим дух. “Ние имаме не само красота, но и душа”, казва още бившата “Мис Свят”, влязла в политиката.

А засега настоящата кралица на красотата Тони-Ан Сингх се придържа към шоубизнес и артистичните си аспирации. От малка тя пее и се увлича от класическата музика. Страстта на момичето започва още докато израства в Ямайка и се развива след преместването н САЩ. Повечето наблюдатели на конкурса посочват, че ключов фактор за спечелването на титлата “Мис Свят 2019” е било нейното изпълнение на песента на Уитни Хюстън “I Have Nothing”. Известният британски водещ Пиърс Морган, който бе сред журито на състезанието, сподели, че тя притежава всички качества, за да бъде истинска певица и със сигурност може да спечели някое от многото музикални риалити шоута. Другата голяма цел на Сингх е медицинската професия. Една от мечтите на момичето е да стане истински лекар.

Но едва ли скоро ще се намери лек за политическата коректност, която, разбира се, вече е неразделна част и от конкурсите за красота. Големите медии оценяват всичко през призмата на раса, сексуалност и идентичност. Затова престижните издания, начело с “Вашингтон поуст” се фокусираха върху цвета на кожата на победителката. В голяма статия се посочва как петте топ конкурса за красота тази година били спечелени от чернокожи жени и това всъщност било най-важното и най-хубавото нещо в цялата история. В материала се изброяват и различните обществени каузи, които тези чернокожи жени трябва да защитават, начело с такива неща като затворническата реформа и правата на малцинствата.

Скептични наблюдатели на модерния шоубизнес и политически пейзаж отбелязаха, че нещата не са чак толкова зле защото поне засега “Мис Свят” си е биологична жена, а не трансджендър активист. Подчертаваме думичката засега. Не се знае какво ще ни поднесе шантавото политкоректно бъдеще.

 

Вече не може без феминизъм

Доскоро се шегувахме как всичките миски се борят за световен мир като символ на клишетата, изговаряни на подобни конкурси. Сега новото клише е правата на жените. Всички, навсякъде и по всяко време говорят за правата на жените. “Мис Свят 2019” Тони-Ан Сингх не направи изключение. Екзотичната мацка от Ямайка каза, че ще бъде посланик за правата на жените по света и обяви, че жените се нуждаят от вдъхновение и от това да разберат какъв голям потенциал имат.

 

За нея

Справи се блестящо

Тони-Ан Сингх ми направи прекрасно впечатление, тя се справи блестящо по време на конкурса, а и докато я интервюирах. Много млади дами се притесняват по време на такъв тип разговори с водещи, но тя беше безупречна. А за мен да бъда жури в подобно събитие определено беше върховно преживяване. Със сигурност е по-добре от това да бъда жури на прасета, свирещи на пиано в “Великобритания търси талант”. А Тони-Ан, освен всичко друго, може и да пее блестящо. Като нищо може да спечели и музикално риалити с този глас.

Пиърс Моргат, тв водец и автор

 

Щастлива съм за нея, тя го заслужи

Толкова много се зарадвах на нейната победа, че нямаше как да сдържа емоциите и сълзите си. Това бяха сълзи от радост, защото Тони-Ан трябваше да спечели, тя беше просто прекрасна и магическа. Тя има прекрасно послание за всички, които гледаха конкурса и го изрази по възможно най-красивия и убедителен начин. Щастлива съм за нея, тя го заслужи и пред нея се разкрива феноменално бъдеще.

Ниекачи Дългас, Мис Нигерия

 

Тя представя най-доброто от Ямайка

Всички в Ямайка сме горди с постижението на Тони-Ан. Тя представя най-доброто от нашата страна. Тя притежава изключителен талант, грация, красота, смирение, увереност и страст. Тони-Ан носи притежава красота с мисия. Напълно заслужена победа. Нейното отлично представяне е вдъхновение за всички тук. Правителството на Ямайка я подкрепяше през цялото време и ще продължава да я подкрепя. Нямаме търпение да отпразнуваме победата заедно с нея на наша земя.

Андрю Холнес, министър-председател на Ямайка

Коментари

Задължително поле