Митко Щерев израснал в пансион за сираци

Митко Щерев е написал музика за повече от 30 игрални филма.

Китаристът на Емил Димитров го открива за голямата сцена

Композиторът възроди "Хризантеми" за юбилея си

Големият композитор, автор  на безброй хитове, незабравима филмова музика и създател на култовата група „Диана Експрес“ Митко Щерев стана на 75 години. Роден е на 28 януари 1946-а в Ямбол.  Има две сестри и брат. Когато през 1950 г. родителите му се развеждат, той, брат му и една от сестрите му остават  при майка си. Със заплата на чистачка във вечерната гимназия тя не може да насмогне да храни и облича децата си и затова изпраща Митко в ямболския пансион за сираци. Там момчето започва уроци по акордеон. 

През лятото на 1960 г. Митко Щерев е приет в Музикалното училище в Пловдив - специалност фагот… и живее в местния пансион „Рада Киркович”. През третата година на обучението си се разболява от костна болест, постъпва в болница и  не му позволяват да продължи с фагота. Прехвърля се в специалност пиано. 

Със "Синьо-белите"

В началото на септември през 1967 г. Митко свири в най-модерното заведение на Пловдив, бирхале „Каменица”. Една вечер там се отбива бас китаристът на Емил Димитров. Харесва Митко и още същата вечер го кани за пианист в състава на „Синьо-белите”… а по това време Емил Димитров е безспорно най-голямата поп звезда в България. Певецът оценява големия талант на музиканта и му възлага аранжиментите за първата си дългосвиреща плоча.

В нея Митко дебютира и като композитор с песните „Нора” и „Хей, Мадлен”. С втората се качва на първо място в най-престижните класации на Радио „София”.

Митко Щерев обаче трябва да отбие военната си служба и така две години ръководи естрадния състав на ДНА - Сливен.

През 1970 г. той отново работи с Емил Димитров. По това време записват албума „Танцувайте с Емил”. В този проект М. Щерев прави съвременни версии на народните песни „Дилмано, Дилберо” и „Грозде не набрах”, които се посрещат с голям ентусиазъм от публиката.  В началото на 1971 г. посещават Париж, където двамата са представени от издателска къща „Хексагон”.

Митко Щерев има над 15 написани за Емил песни. Изнесъл е с него стотици концерти в България, Русия и Чехия и е бил аранжор и музикален продуцент на три негови албума.

Работа с Лили Иванова

През 1971 г. Митко е поканен от Лили Иванова да свири на десет нейни концерта в Варна, а след това заминава с нея за 45 дни в Русия. Така започва тяхната съвместна дейност. За нея той продуцира и аранжира три албума и написва над 17 песни.

С оркестър „Маковете” и Лили той е посетил три пъти Русия, два пъти Турция, а в България концертите са над 300. Сред най-известните, написани от композитора песни за  примата са : ”Хризантеми”, Стари мой приятелю”, „Осъдени души”, „Кой ражда болката”, „Девет кръга”, „Нямо кино” и др.

Митко Щерев започва да пише и за други поп изпълнители. Продуцент е на първия албум на Мими Иванова.

Осъществена мечта

Митко Щерев осъществява една от големите си мечти - да има своя група и  през 1974 г. създава  „Диана Експрес“, кръстена на влака, свързващ София и Ямбол. През тази година излиза и първият албум, изпят от бандата. Групата има около десет години активна дейност. През това време излизат пет албума и са изнесени над 3000 концерта в България и чужбина. В „Диана Експрес” са започнали кариерата си: Чочо Владовски, Васил Найденов, Георги Станчев, Илия Ангелов и др. Група изпълнява предимно авторска музика, композирана и аранжирана от Митко Щерев.

Сред най-големите хитове на „Диана Експрес“ са  „Душа“  „Наследство“, „Утре“, „Молитва за дъжд“, “Северина“, „Блус за двама“, „Синева“ , които остават в златната съкровищница на българската музика.

Тодор Живков му праща кошници с напитки и храна 

Композиторът е написал музика за повече от 30 игрални филма. Работил е с Въло Радев, Николай Рударов, Христо Ковачев, Мариана Евстатиева, Петър Донев, Иванка Гръбчева и др. Автор е на музиката на филмите „Адаптация“, „Осъдени души“, „Скъпа моя, скъпи мой“ и други.

За музиката на Митко Щерев се борят топ певци и режисьори, за да се стигне до филма за Първия, правен от Христо Ковачев. Тогава композиторът се опитва да се отскубне от поемането на такъв опасен ангажимент, но забравя нещо изключително важно – тайните служби.

В автобиографичната си книга „Забравих си часовника на пианото”, издадена през 2010 г., Митко Щерев колоритно описва как добре облечени мъже от Държавна сигурност идват на крака в апартамента му, за да му обяснят, че при още един отказ, той и семейството му набързо ще бъдат пратени в Ямбол.

Филмът „Човекът от народа” излиза на екран, като мнозина твърдят, че единственото хубаво нещо в него е музиката на Митко Щерев. Така вместо да е на йониката из кръчмите на родния си град, композиторът получава орден „Кирил и Методий” и огромни кошници с напитки и храна за Нова година от Тодор Живков.

Пътят продължава

Наскоро Митко Щерев издаде първата си латино песен „Латино момиче“, а в навечерието на юбилея си възроди една от най-неувяхващите си мелодии „Хризантеми“ и представи актуалната й версия.

По този повод Митко Щерев написа във фейсбук: „Представям ви най-новия запис на „Диана Експрес“. Това е кавър на песента „Хризантеми“. Композирах тази песен в далечната 1976 година за Лили Иванова. Автор на стиховете е моя приятел Иля Велчев. Винаги с  тази песен ме свързват два спомена. Първият - неприятен, защото комисията в БНР не я прие, като я определи с епитета „кръчмарска песен“. За разлика от първия, вторият спомен ми донесе много радост и голямо удовлетворение. Само за няколко месеца „Хризантеми“ стана хит. Направиха го хората, които посещаваха концертите на Лили. И последно, тази песен в продължение на 20 години беше хит и в Русия...“

Съвсем скоро Митко Щерев се надява да може да заснеме и видеоклип на актуалната версия на „Хризантеми“, а след това започва работа по новите аранжименти на други знакови свои хитове „Стари мой приятелю“ и „Осъдени души“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Шоубизнес