Митничари задържаха близо 30 000 "маркови" облекла и аксесоари

Снимка: Агенция "Митници"

По-голямата част от стоките не са били декларирани

Митнически служители от Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ /ГД МРР/ задържаха 27 047 облекла и аксесоари с обозначения на световноизвестни марки. По-голямата част от задържаните артикули представляват чорапи с фигуративни изображения и надписи на известни спортни марки, съобщават от Агенция "Митници".

„Марковите“ стоки, част от които въобще не фигурирали в документите, са открити при митническа проверка на 16.12.2019 г. Артикулите, пристигнали със сухопътен транспорт от Турция и са представени за митническо оформяне в МБ София - Запад. При щателната проверка между декларираната стока митническите служители откриват общо 27 047 облекла, аксесоари и артикули с обозначения на световноизвестни марки. По-голямата част от стоките – 25 629 артикула от тях не са били декларирани, т.е. не фигурирали в документите към товара и на практика са контрабанда.

Задържани са 21 600 чифта чорапи, 2110 портфейла, 1299 чифта боксерки, 520 колана, 450 блузи и 8 якета, 100 шала, 90 чанти, 870 метални елементи - всички с обозначения на световни марки, сред които „GUCCI“, „GUESS“, „NIKE“, „АDIDAS“, „Tommy Hilfiger“, „Louis Vuitton“, „Lacoste“ , „Prada“, „Givenchy“, „Dolce е Gabbana“, „Armani“ и др.

В изпълнение на Регламент (ЕС) № 608/2013 за случая ще бъдат уведомени правопритежателите на съответните търговски марки, които да се произнесат дали задържаните декларирани и недекларирани стоки нарушават интелектуални права на съответните марки.

Коментари

Задължително поле