Митове и легенди срещу научни факти за махмурлука

Всякакви нелепи методи за справяне с махмурлука се тиражират през годините. Ето какво обясняват учени за някои от най-популярните митове и легенди:

Легенда: Дехидратацията е виновна за махмурлука.

Науката: Няма доказателство дехидратацията да е единствената причина.

Макар и дехидратацията да е сред основните причини за махмурлука, понижените нива на електролитите (вследствие от препиване), също са от ключово значение. Именно затова само пиенето на вода няма да помогне в борбата с главоболието и други неприятни симптоми, но вода в комбинация с електролитни таблетки или кокосова вода със сол, ще помогне на организма за по-бързото възстановяване.

Легенда: Тъмният алкохол води до по-лош махмурлук.

Науката: Донякъде вярна теория.

Група учени изследвали млади хора на възраст от 21 до 33 години, които разделили в две групи - едните пили бърбън, а другите водка. И двете групи се напили еднакво, имали проблеми със съня и съответно махмурлук на следващия ден. Групата на тези, консумирали бърбън, изпитвали с една идея по-силни симптоми.

Легенда: Махмурлукът се получава, когато черният дроб обработва алкохола.

Науката: Няма достатъчно данни.

Когато тялото разгражда етанола, се отделя отпадъчния продукт ацеталдехид, който причинява всички симптоми на махмурлука. Последните проучвания по въпроса водят до задънена улица. Тъй като ацеталдехидът е твърде токсичен, организмът го разбива до по-поносимия ацетат. И макар ацетатът да провокира главоболие, най-силните и сериозни симптоми на махмурлук се забелязват при най-ниските нива на ацеталдехид.

Легенда: Пиенето на бира на сутринта лекува махмурлука.

Науката: Много грешно схващане.

Теорията "клин клин избива" произлиза още от 1500-ната година, когато лекарите са лекували пациенти, болни от бяс, с напитка с косъма от кучето, което ги ухапало. По същия начин действа и пиенето на бира рано сутринта - първоначално ще се почувствате бодри, защото сте отложили симптомите на махмурлука, но когато се върнат (скоро след това) ще бъдат по-силни.

Коментари

Задължително поле