Иракските власти предадоха на руските четири жени и 27 деца, свързани с “Ислямска държава”

Недохранените 3-годишни близнаци Стефан и Габриела отиват в дом или в приемно семейство Социалните служби установили, че не е подходящо да изпратят децата при баба им

Международен конкурс избира най-добрата концепция за нов градски център на Велико Търново

Съдят мъж от Разлог за подправяне на лотариен билет

Стоян Александров дал 61 кредита като физическо лице и 14 през фирми Общ размер: 541 000 лв., 1 693 160 долара и 3 738 600 евро; 1 006 400 лв. и 9 955 579.88 евро

70-годишен намушка трима бежанци в Германия

Шест Златни ритони на ВИНАРИЯ 2018

“Левски” предлага работа на красавици

Варна е декор във финала на “Привличане”

Миланов и ЦСКА напред в Лига Европа

Треньорът на „Рома към играчите: Исках половината да ви сменя

Мъри готов да напусне „Астана“

Бившият шеф на Общинска банка Александър Чакалски временно оглави „Топлофикация София“

Теменужка Петкова: Темата българската страна да бъде купувач на ЧЕЗ не стои на дневен ред

Цар Симеон II прие в двореца “Врана” бившия премиер на Македония проф. Владо Бучковски

Митов и Нинова в спор защо България е отстъпила на Полша място в Съвета за сигурност на ООН

Министърът на външните работи в оставка и лидерът на „БСП лява България“ Корнелия Нинова влязоха в задочен спор по темата защо България е отстъпила на Полша място в Съвета за сигурност на ООН. Според Митов оттеглянето на България е в замяна на подкрепата на Полша към Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Нинова, от своя страна, твърди, че това е вследствие на договорка за подкрепата на Кристалина Георгиева за поста на генерален секретар на организацията.

Изтеглянето на кандидатурата за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периода 2018-2019 г. е ангажимент към Полша заради подкрепата й към кандидата ни за генерален секретар на световната организация Ирина Бокова. Това каза пред БНР министърът на външните работи в оставка Даниел Митов. „Когато правителството „Орешарски“ номинира г-жа Бокова за кандидат за генерален секретар на ООН, тогава самата г-жа Бокова тръгна да си прави кампания и да събира подкрепа.

Още ноември 2014 г. тя се беше срещала с полския външен министър по това време и от този разговор беше станало ясно, че Полша е готова да подкрепи нейната кандидатура за генерален секретар на ООН срещу размяна за подкрепа от България за Полша“, обясни Митов.

Всяка година общото събрание на ООН избира 5 от 10-те непостоянни членки на Съвета за сигурност за 2-годишен мандат. Групата Източна Европа може да разчита на едно място за периода 2018-2019 г. След оттеглянето на България, Полша остава единствен кандидат. Като друг мотив министърът на външните работи в оставка посочи, че приоритет е първото българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Оттеглянето на кандидатурата на България за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН е поредното национално предателство на правителството на Бойко Борисов. Това каза на брифинг в Народното събрание лидерът на „БСП лява България“ Корнелия Нинова.

„Вече сте разбрали от български и от международни медии, че правителството оттегли кандидатурата на България за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Тази кандидатура е издигната през 2003 година и България имаше огромен шанс да получи тази позиция в ООН за 2018 и 2019 година“, посочи тя.

Корнелия Нинова уточни, че правителството я е оттеглило с перспектива през 2038 година отново да се кандидатства. „Станало е в договорка за подкрепа на Полша за Кристалина Георгиева срещу отстъпление от тази позиция“, каза още тя.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (12)

 1. Този спор не трябваше да го има ако премиерът още след фиаското с ООН беше изгонил това недоразумение политолога МитоOFF от поста министър на МВнР. Само че смелият пожарникар не посмя да изгони протежето на Козяк16 и Митов продължи с действията си срещу интересите на България. Само че интересното е, че на 15 ноември Митов предлага България да отстъпи мястото си в СС на Полща, а на 23 ноември МС приема предложението…

 2. Ало Нинова я го напляскай бозайника, какво разбира земането от тая висша политика!!??

 3. Тепърва ще има да разбираме какви поразии са направили простите!Е..ха и м…та на държавата!Чукундурите,които ги избираха дали ще излязат на светло?Да ли ще си показват подбраните задници?

 4. Има лесни отговори на трудни въпроси.
  – Юда предаде Христос
  – Поп Кръстю предаде Левски
  – ЖЖ продаде демокрацията
  – Гоце предаде бесепето

 5. Гжа Нинова що не земе да му направи една свирка на тоя доморасляк, че свят да му се завие. И да му се не види макар дипломатът му с дипломат.

 6. Кои висши служители в МС и МВнР ще бъдат наказани /уволнени, пенсионирани, снижени в ранг и т.н./ за великата дипломатическа изцепка на Българи по повод скандала в ООН – Бокова -Георгиева ? Това е въпросът. Другото не се връща /битият -бит, еб……/!

 7. Със сигурност докато този мръсник е министър няма да бъдат наказани протежетата на РБ, а напротив ще го отнесат работещите дипломати и професионалисти от МВнР, подчинявайки се на безумните решения на този некадърен и продажен министър.

 8. не ми става ясно за ккава подкрепа става дума, след като полша НЕ е член на съвета за сигурност…

 9. Бат Дончо, аз направих голяма грешка на последните избори зех та гласувах за Бойко. Нямаше кой да ми каже и сгреших. Кажи моля те, че скоро пак ще има избори, та да не се орезиля .

Отговорете