Мицотакис пред CNN: До 48 часа обявяваме мерки за отпускане на карантината в Гърция

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис даде интервю за CNN, където говори за инициативата си на европейско ниво по отношение на ваксинационния сертификат.

„Бях първият, който повдигна въпроса за сертификат още в средата на м. януари, тъй като разбрах, че в даден момент, през пролетта или лятото, европейците ще почувстват необходимост да пътуват и ще трябва да го направим възможно най-лесно", каза премиерът пред американската телевизия.

„Много съм щастлив, че Комисията приветства това предложение, което ще улесни значително пътуванията, нещо което е много важно за Гърция, която е зависима от туризма,“ отбеляза той.

Кириакос Мицотакис допълни, че колкото повече хора са ваксинирани, толкова повече той очаква този сертификат да нормализира пътуванията. „С такъв сертификат ще бъде възможно да пътувате до страни като Гърция, без да се налага да останете в карантина или да бъдете тествани на границата. Вярвам, че това ще допринесе за отварянето на вратите на страната за туристите, нещо, което Гърция ще направи официално около 15 май", допълни той. 

Кириакос Мицотакис коментира умората, наблюдавана в страната от продължаващото налагане на ограничителни мерки. „Трябва да сме честни, всички са уморени от коронавируса. Намалихме икономическата активност през последните 4-5 седмици, тъй като очаквахме избухване на пандемията," каза той.

Премиерът обяви, че в рамките на следващите 48 часа ще бъдат съобщени мерките за отпускане на карантината. "Абсолютно съм убеден, че ако не бяхме предприели тези мерки, днес щеше да сме изправени пред много по-лоша ситуация", каза той, изразявайки увереност, че ескалацията, ще достигне своя връх до една седмица.

Премиерът подчерта, че очаква туристическият трафик да се увеличи значително това лято в сравнение с 2020 г. "Повечето от нашите туристи идват от ЕС, така че трябва да гарантираме, че ще пътуват възможно най-лесно. И без допълнителни ограничения", продължи той.

Журналистът на CNN попита Кириакос Мицотакис и за двустранните споразумения на страната в тази област с Израел и Сърбия.  „Израел е ваксинирал над 60% от населението си. Възнамеряваме да разширим подобни споразумения със страни, различни от Европейския съюз," каза той.

Кириакос Мицотакис подчерта, че освен ваксинационния сертификат, правителството ще направи всичко възможно посетителите да идват в Гърция по най-безопасния начин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа