Мишел Барние отхвърля основни положения от плановете на британското правителство за споразумение след Брекзит

Мишел Барние отхвърля основни положения от плановете на британското правителство за споразумение след Брекзит, пише британския вестник The Guardian.

Главният преговарящ на ЕС Брюксел, Мишел Барние, разгледа детайлно бялата книга на Тереза Май след срещата на министрите от ЕС, като предупреди, че британския премиер не е предложил на Брюксел твърда основа за преговорите.

В отражение на широко разпространената загриженост за стабилността на премиера Мей, Барние каза, че ще бъде учтив, но продължава да илюстрира по ясен начин как исканията на Обединеното кралство се отдалечават от червените линии на ЕС и основните принципи.

"Разбира се, аз не водя преговори въз основа на бялата книга", заключи Барние след три-часова среща на министрите на ЕС в Брюксел.

Главният преговарящ на блока също отговори на твърдото отхвърляне на решението на ЕС за избягване на твърда граница на остров Ирландия от страна на Тереза Мей, според което Северна Ирландия би останала в митническия съюз и единния европейски пазар, докато търговска сделка или друго технологично решение бъде уговорено и може да реши този проблем.

Премиерът се бе ангажирал с разрешаването на проблема, каза Барние и проверките на стоки, преминаващи от Северна Ирландия до останалата част на Обединеното кралство, нямаше да са същите като създаването на граница в Ирландско море.

"Не можем да си позволим да губим време по този въпрос", каза Барние ", и по тази причина сме поканили Великобритания,... Ние работим на базата на това, което беше договорено през март с Тереза Мей."

Високопоставен дипломат заяви,че държавите-членки са били изненадани и разочаровани от агресивния тон на речта на Мей в Белфаст по-рано през деня, в която тя обвини ЕС на търсене за извършване на "икономическо и конституционно разместване" на страната.

Британското правителство заяви, че иска да задържи Обединеното кралство в единния европейски пазар на ЕС за стоки въз основа на общ правилник. За да се избегнат митническите проверки, правителството иска безпрецедентна митническа система, в която Обединеното кралство да събира мита на ЕС, като същевременно има свободата да определя различни тарифи за стоки, предназначени за британския пазар.

Барние заяви, че тази "улеснена митническа договореност" повдига практически, правни, икономически и бюджетни въпроси.

Барние също така постави въпроса дали държава извън ЕС би могла да събира митата на ЕС, без да подлежи на надзор от страна на ЕС. Поради тази причина дипломатите на ЕС казват, че британският план никога не може да бъде приет.

ЕС също така е дълбоко загрижен, че митническият план ще даде на страните извън блока конкурентно предимство пред европейските си конкуренти, ако Великобритания и други страни използват Обединеното кралство като начин за избягване на по-високи тарифи на ЕС. "Дали Британските предложения са в интерес на ЕС?", попита Барние.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа