Младен Маринов: Издирени са 10 от 16-те откраднати картини

Издирени са вече 10 от 16-е откраднати картини. Това заяви вътрешният министър Младен Маринов пред медии в Министерски съвет.

"Задържани са и две лица, които имат съпричастност към тяхното незаконно откриване", добави той.

Припомняме, че девет картини на Владимир Димитров-Майстора и още 7 творби на други именити художници бяха откраднати от къща на булевард “Сливница” в София.

Обраният дом е на Павел Антонов – син на една от двете племенници на Майстора. В началото на миналия век великият художник живял при роднините си в тази къща и рисувал портрети на някои от тях.

Според криминалисти кражбата най-вероятно е била извършена на 30 декември, когато Павел Антонов бил в Унгария. Той се е върнал на 2 януари и подал сигнал в полицията.

Произведенията на изкуството са намерени в антикварна къща в столицата.

"За нас е добре, че сме спасили част от произведенията на изкуството. Надявам се, вследствие на оперативно-издирвателните мероприятия, които продължават и в момента, да стигнем и до останалата част на откраднатите произведения на изкуството, така че да ги върнем на собственика, а и лицата, които са съпричастни към това престъпление, да бъдат задържани и предадени на прокуратурата и на съда", коментира министър Младен Маринов.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България