Лавров: Великобритания съзнателно е поела курс към разваляне на отношенията с Русия

Пета “пощенска” бомба в Тексас, един човек е ранен

Над 35 цивилни загинаха при ракетен огън от сирийски бунтовници в предградие на Дамаск

Експерт: Отровителят на Сергей Скрипал може да се намира и в Русия

Възможна е тристранна среща между САЩ, Северна и Южна Корея

Израел призна за удар по сирийски ядрен реактор, извършен преди няколко години

На 21 март 2018 да почерпят

Генков на преговори с „Локо“ (София)

Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Млади икономисти на опашка за сервитьори и готвачи

800 опитаха късмета си за 350 свободни места у нас и в чужбина

350 свободни работни места за младежи предложиха работодатели на традиционната есенна борса в Двореца на културата и спорта във Варна, организирана от Агенцията по заетостта /АЗ/. За разлика от минали години за първи път по-голяма част от офертите бяха за чужбина. Фирми от Германия, Австрия, Великобритания и Швеция набираха кандидати за 200 различни позиции в туризма.

“Това е идеален шанс за натрупалите опит по нашето море младежи да продължат работа след края на сезона. В навечерието на борсата бяха обявени 1514 места и всички се усвоиха. Но условието е кандидатите да владеят език”, разясни шефът на регионалната служба по заетостта Пламен Начков. По-малко на брой, но по-разнообразни бяха предложенията на местни фирми – за инженери, икономисти, служители в кол центрове, IT специалисти, продавачи.

Близо 800 души на възраст до 29 г. цял ден шетаха из залата с щандовете, въоръжени с наръчи автобиографии, а някои и с препоръки. “За всички участници в трудовия пазар е важно да бъдат организирани срещи лице в лице, които да помогнат на хората да намерят работа по специалността си, а на фирмите – персонал с търсените от тях знания и умения”, пожела успех на участниците в борсата изпълнителният директор на АЗ Драгомир Николов.

Репортерска проверка обаче показа, че доста от младежите са висшисти, които също като в соцвица за инженерите, припиращи към ПУЦ-а за стругари, не търсят работа по университетската си специалност. Типичен пример бе мераклия да става сервитьор в Швеция. “Имам 3 г. стаж, дано ме вземат с английски, шведски не знам”, споделя той. Усвоил келнерския занаят, докато учел икономика. Дипломирал се успешно, но продължил да си вади хляба по ресторантите. Не носи CV за нашенските фирми, търсещи икономисти. “Без стаж – забрави! А къде да го натрупаш?! Положението е ясно – учи едно, за да си вадиш хляба с друго, ако изобщо има с какво”, философски обобщава кандидатът за гурбет. Подобна картина описва и магистър по финанси с 10-годишен трудов стаж, но в други сфери. Дошъл е да си търси място за готвач, защото има опит с черпака. Задачата му обаче е трудна, защото държи да работи тук в мъртвия сезон. Не го блазнят заплатите в евро и паундове. “Приказките, че у нас готвачите вземат по 2 бона, са пресилени. Малцина получават толкова, златната среда е 800 лв. Бил съм и в чужбина, там плащат повече, но в България ми е най-добре”, категоричен е мъжът, който след година ще излезе от младежката категория. До него с папка книжа стои 24-годишна девойка с цели 6 г. стаж като сервитьорка. “Учих за лаборантка, но това е само на хартия. Търся работа в ресторант. 500 лв. са нормална заплата, все пак има бакшиши”, казва момичето. И тримата кандидати за работа в туризма с други дипломи отказват да бъдат снимани. Предпочитат да говорят анонимно, защото публичността можела да им докара лош имидж пред някой работодател.

Сред стотиците посетители на борсата обаче има и такива, които се надяват да се реализират на попрището, за което са учили. Прясно завършила магистратура финансистка обикаля щандовете в търсене на подходящата фирма. След час споделя, че е дала автобиографията си само на 4 места. Препоръки има, но от заведенията, в които е работила, за да си помага като студентка.

“Все пак е важно да можеш да работиш в екип, независимо какво”, надява се момичето. Оценката на индивидуалните качества е сред най-важните при подбора на бъдещ служител, категорични са и потенциалните работодатели. “Имаме много свободни позиции – от помощник-управители до складови работници. Търсим хора с разум и желание да се трудят съвестно. Но не се намират лесно”, твърдят от голяма верига супермаркети. Икономисти и инженери набира “Енерго-Про”, където се извива опашка от мераклии за стажанти. Причината е, че компанията редовно назначава успешно изкаралите предварителната подготовка. На голям интерес се радва и армейският щанд. “Редовно набираме кадри – от охранител буквално до космонавт. В момента има 353 вакантни позиции за сухопътните войски, повечето са за шофьори. Най-близкото до Варна място е Шумен, но към заплатата се дават квартирни или жилище плюс 90 лв. месечен порцион, освободен от данъци”, рекламира работата под пагон шефът на военното окръжие полк. Румен Димитров. Студенти последен курс и вече завършили университет го слушат с интерес. “Ако сте висшисти, с курс от 1500 часа и приравнителен изпит може да станете лейтенанти, стига да сте физически годни и да не сте прехвърлили 28 г.”, съветва групичка заинтригувани девойки полк. Димитров. Армейската оферта е примамлива – сигурна работа с нормиран работен ден и бонуси, шушукат си тръгналите да търсят препитание. Като редници стартово те биха получавали 608 лв., а с офицерски чин – над 900 лв.

Ограмотиха младите как да пазаруват безопасно в нета

Покрай търсенето на работа посетителите на трудовата борса във Варна успяха да натрупат ценни знания за правата си при пътуване и как да избегнат рисковете при онлайн пазаруване. Такива съвети цял ден даваха консултанти от Европейския потребителски център. “По 200-300 души идват в пътуващите ни приемни всеки ден. Сигналите се множат, основно от ощетени при пазаруване на таблети, мобилни телефони и битова техника по интернет. Жалбите са най-различни – от несъответстващо качество на стоката или услугата, неспазен срок за доставка до отказ на рекламация или измами. Най-често мошеници ползват регистрирани в Китай фалшиви сайтове, вземат предплата, понякога и на няколко вноски, а накрая клиентът остава с празни ръце”, разказа ръководителят на центъра Игнат Арсенов. Друг трик били зарибяващи оферти в реални портали за търговия, а понякога измамниците търсели жертви и чрез популярни чатове. Сред изгорелите имало дори купувачи на трактори, каравани и коли. “Разкриваемостта клони към нулата, защото фалшивите сайтове са регистрирани извън ЕС. В този случай незабавно трябва да се уведоми полицията. А най-добре е превантивно потребителят първо да провери домейна и собственика на сайта, преди да пазарува. Възможност за това дават платформи като Whois”, съветва Арсенов. Според него тъй като едва 18% от българите купуват стоки в нета, хората още са много доверчиви и лесно попадат в капана на измамници.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

 1. “Млади икономисти на опашка за сервитьори и готвачи”. И защо ли? Защото икономиката беше унищожена от кресливите психясали десни ликвидатори от СДС – сега РБ (ликвидираха хиляди предприятия, сключиха неизгодни договори за Марица-1 и 3, за които плащаме по 50 млн. всеки месец над пазарната цена на ел.ток, дадоха концесия за златото в Челопеч на канадска фирма със смешната 1,75 % концесионна такса, приватизираха Медодобивния комбинат в Пирдоп за немската Арубис и сега от ценните метали чуждите компании изнасят 5,1 милиарда годишно, а плащат на България малко над 60 млн. и т.н.) от НДСВ (които „продадоха” БТК за годишната й печалба, но понеже забравили да я вземат, значи подариха без пари БТК, струваща милиарди, продадоха на безценица 66 % от ЕРП-та на чужди държави и стотици милиони печалба от сметките ни за ток изтичат в чужбина, при тях изчезнаха Корабостроителните заводи и др.) и от Герб (приватизира Булгартабак, чиято фабрика в София вече не работи, и се говори за неясна собственост, довършиха неизгодната и вредна продажба на ЕРП-та, а Борисов, по негови, и на Р.Бъчварова думи, „прекрати 3 големи енергийни проекта” и загроби енергетиката).

 2. България от развита индустриална държава беше съзнателно превърната в деиндустриализирана, без производство страна, в която най-търсените и разпростронени професии са келнери и проститутки, защото тези, които ликвидираха хилядите предприятия, селското стопанство, научните институти и всичко работещо, които прекратяват и затварят икономически и енергийни проекти, превърнаха страната в икономическа пустиня, а българите – в обслужващ персонал.

 3. Това е бъдещето на нацията.А тиквеници с 8ми клас образование станаха минъстър председатели.И никой не пита Защо???

  1. Кой точно министър предеседател е с 8ми клас!? Говорите пълни глупости! А УНСС не е зле да спре да бълва измислени икономисти, които и за сервитьори не стават. Смешки!!!

 4. Принципно има как да работиш по специалността си. Но никой не иска да кара бесплатни стажове. По-лесно е да бършеш маси 4-6 години и после да мрънкаш, че нямаш работа.

 5. ”България от развита индустриална държава беше съзнателно превърната в деиндустриализирана, без производство страна, в която най-търсените и разпростронени професии са келнери и проститутки, защото тези, които ликвидираха хилядите предприятия, селското стопанство, научните институти и всичко работещо, които прекратяват и затварят икономически и енергийни проекти, превърнаха страната в икономическа пустиня, а българите – в обслужващ персонал.”

  ОБАЧЕ е прав/а както винаги:) Сега, обаче най-важния въпрос е как да се измъкнем от това състояние на 3 – последна линия/кръг на европа?
  А Така е не е прав/а:) Как ще работиш ”безплатно’? Кой ще те храни? Даже при ”комунетата” не се караше стаж безплатно. Стажа/практиката не се плащаше само на студенти, които взимаха стипендии, като нас например. Основно стипендии се даваха за успех:) Хитро са го измислили с безплатните стажове – хем им бачкаш, хем не ти плащат:))) това изглежда по-зле и от робската с-ма, защото там поне са им осигурявали някаква храна и дажже жилища:) а тук голямо нищооооооо

 6. Да допълним още за хммм ”безплатните стажове” споменати от Таке:). Наш познат ни каза, че щерка му, завършила медицина, е трябвало да кара стажове или да работи за някаква клиника безплатно 2 или 3 години, за да й дадели специалност. Разбира се, за 8 часовата работа на ден, 5 дни в седмицата не й плащали даже искали тя да им дава някакви суми:))) За храна и жилище, разбира се, давал таткото, френда, който работи на 2- 3 работи макар че има здравословни проблеми и е вече към 60 г. Ние не му повярвахме, защото това е незаконно и не се практикува никъде по света. Казва се експлоатация и ако се хванат такива ”работодатели” се съдят и плашат големи суми.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.