Стотици подкрепиха дарителската инициатива на кмета на Стара Загора на рождения му ден

С дефиле откриха във Велико Търново Международния фестивал на военните духови оркестри

10 признака издават стареенето на организма

САЩ изпращат военни в Саудитска Арабия

Дете на 6 години загина при катастрофа на „Хемус“

25 души са ранени и са нанесени сериозни материални щети след земетресението в Албания (СНИМКИ и ВИДЕО)

Кметът на Карлскрон след убийството на българин: Хората се страхуват да излязат на улицата (ВИДЕО)

Земетресение от 5,6 по Рихтер разтърси Албания

Кола се запали на магистрала „Тракия“

Ансамбълът по художествена гимнастика завоюва бронзовите медали на световното първенство в Баку

Нона Йотова излови Ангела Меркел да пазарува в супермаркет (СНИМКИ)

Красимир Каракачанов: Пускането на Джок Полфрийман е гавра

Ван Дайк – от мияч на чинии до номер едно в света Най-добрият защитник на планетата направи феноменален сезон, очаква Златната топка

Гърция засилва бреговата охрана заради засилен приток на мигранти

Манди Мур става съпруга на пилот

Млади лекари избраха България вместо Германия Семейство д-р Илен Косев и д-р Виктория Александрова прилагат у нас немски опит

Най-чести са хроничните заболявания на гърлото и носа

Двама млади специалисти по оториноларингология се завърнаха от Германия и избраха да практикуват у нас. Д-р Илен Косен е от Горна Оряховица, а съпругата му д-р Виктория Александрова е от Русе.

„Запознахме се във Варна, където бях специализант в Университетската болница „Св. Марина“, а Виктория тогава беше студентка. Независимо един от друг се отдадохме на оториноларингологията и тя се превърна в наш общ път в медицината. Най-напред аз заминах за Германия, където попаднах в една от най-големите клиники по УНГ- болести и хирургия на глава и шия в Северен Рейн-Вестфалия.“, разказва д-р Илен Косев.
Младият лекар скоро след това взел специалност и бързо се доказал като успешен УНГ-специалист, а през 2015 година го повишили в началник на отделение и главен лекар. Д-р Александрова пък специализирала 3 г. в град Хайлброн, до Щутгарт, а след това още 3 г. в клиника град Билефелд, която разполага със 105 легла за пациенти с ушно-носно-гърлени заболявания.

Двама млади специалисти по отоларингология се завърнаха от Германия, като избраха да практикуват у нас. Д-р Илен Косен е от Горна Оряховица, а съпругата му д-р Виктория Александрова е от Русе.
Двама млади специалисти по отоларингология се завърнаха от Германия, като избраха да практикуват у нас. Д-р Илен Косен е от Горна Оряховица, а съпругата му д-р Виктория Александрова е от Русе.

Двамата перспективни медици споделят, че решили да заминат зад граница с идеята да съберат впечатления от работата в чужбина, да специализират и да натрупат професионален опит на място, където се работи на световно ниво.

„Така и се случи. В Германия работехме при изключително голяма натовареност и имахме възможност да видим и да приложим на практика целия спектър от специалността. В България нямаше как да придобием такъв опит, защото младите лекари трудно се допускат до операционната зала, обемът на работата е по-малък, повечето опитни специалисти практикуват сами, без да споделят знанията си с младите лекари. В клиниките в Германия сме работили по разнообразни случаи и имахме шанса да видим какво е поведението в различни клинични ситуации. Специалността ни е на практика необятна – в нея има онкология, педиатрия, хирургия, алергология, неврология, палиативна медицина. Затова е толкова интересна и трудна“, категоричен е д-р Косев.

Преди година младите специалисти решили да се завърнат в България и да са по-близо до родните си корени и до близките си хора. „Ръководителите на клиниките ни приеха този наш избор тежко, защото и в Германия са нужни лекари специалисти. Ние обаче останахме непреклонни и от април тази година работим и живеем в България. Имаме възможност за кариерна изява и тук“, споделя д-р Илен Косев.

Двамата медици събирали мнения къде да практикуват у нас и никой не им отказал работа. Избрали частната клиника „Авис Медика“ в Плевен. Ръководството на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново ги привлякло за разкриване на Отделение по ушно-носно-гърлени болести. Заради мораториума на Здравната каса за финансиране на нови медицински дейности, това не се получило и те били назначени само като консултанти в областната болница в старата столица.

В момента д-р Илен Косев и д-р Виктория Александрова имат свой кабинет в ДКЦ на МОБАЛ, където преглеждат всеки петък и са консултанти на великотърновското здравно заведение. „Поради това, че в търновската болница няма УНГ-отделение решихме, че за такива млади лекари като нас е добре да започнем начисто, да изградим нещо сами от нулата. Много често, когато имаш началници е трудно да направиш мащабни реформи и трябва да се съобразяваш с установения ред. Така избрахме да работим в плевенска клиника, където и оперираме. Във Велико Търново правим само прегледи, консултации на лежащо болните, а понякога и планови оперативни интервенции за тежко болните в отделението по реанимация“, уточнява д-р Косев.

Двамата медици бързо придобили голяма популярност и се радват на огромен интерес от страна на пациентите. Младите доктори твърдо са решени да предложат на местните хора качествена медицинска помощ до колкото е възможно по немски образец. За целта са осигурили във Велико Търново и модерна апаратура, с която да диагностицират различни УНГ-заболявания.

„Искаме да прилагаме на практика у нас това, което сме научили в Германия. Например там е много разпространено намаляването на сливиците, вместо пълното им отстраняване. Това се прилага, когато проблемът е повече обструктивен, а не когато пациентите боледуват често от ангини. Това има същия добър терапевтичен ефект, както отстраняването, а в същото време оставащата тъкан продължава да изпълнява своята защитна функция. Има и случаи, при които най-вече деца със заболявания на сливиците се лекуват с години консервативно, вместо оперативно. Това може да доведе до проблеми със слуха, развитие на хронични възпалителни заболявания на белия дроб- бронхити, астма, както и ларингити“, обясняват двамата специалисти.

Д-р Илен Косев допълва, че в отделенията по уши, нос, гърло в Германия повече от половината хоспитализирани пациенти са с онкологични заболявания. „У нас се изостава по отношение на рехабилитацията и на онкоболните. В същото време, според наблюденията ни, както хирургичното, така и лъчелечението в България са на високо ниво “, обяснява д-р Косев.

Той споделя, че най-чести са хроничните заболявания на гърлото и носа. Те не се лекуват лесно и зачестяват, а причина за това са замърсения въздух, тютюнопушенето, стреса. Туморните образувания пък се срещат най-често при хора на 50-70-годишна възраст.

„Сред честите заболявания са полипите на носа и околоносните кухини. Те следва да се лекуват комплексно, а когато се налага – да се направи ендоскопска операция за отстраняването им. При нас идват за преглед пациенти, при които тези образувания просто са отстранени от носната кухина, без да се освободят синусите, където те най-често започват растежа си. Това води до чести рецидиви и усложнения“, изтъква д-р Косев.
С д-р Александрова допълват, че това което е различно от рутинните изследвания и те могат да предложат на пациентите, е ендоскопското изследване на гърлото за изключванване на туморни заболявания, ултразвук на шия, oперативни интервенции в почти пълния обем на специалността , които извършват в клиника в Плевен.

„Българските лекари са много добри специалисти, които са изключително ценени в Европа. Отличаваме се с трудолюбие, компетентност и дисциплина, затова е нормално, че сме толкова търсени. Истина е и, че много млади лекари напускат страната заради по-добрите условия в чужбина. В Германия за преглед от специалист се чака с месеци, докато в България лекарската помощ е много по-достъпна. Стремим се да упражняваме качествена медицина, насочена към индивидуалните особености на пациента. Затова се опитваме да отделяме необходимото време за всеки преглед. За сравнение, ако у нас за половин ден преглеждам около 20 болни, в Германия за същото време през кабинета на един специалист минават над 50 пациента“, подчертава д-р Илен Косев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (14)

 1. За такива случаи има мъдрост: „Изпускаш питомното, за да гониш дивото“. Да, когато си в чужбина, те наляга носталгия. Знам го от личен опит. Родината винаги е в сърцето ти и страдаш. Но да си стигнал до Oberarzt (буквален превод главен лекар, но не е това, а висша лекарска степен) и сега да сновеш между Плевен и Велико Търново, е повече от саможертва. Няма начин тези доктори един ден да не съжаряват. И още – не, в Германия, където живея, не се чака с месеци за преглед. Нищо подобно! Е, чака се, ако случаят не е спешен, но максимум до 2-3 седмици. Ако си с болки, незабавно те приемат.

  1. Стефане ,стой си там ,мий си чинийте ,и не пиши в български форуми !

  2. Стефчо, пак се изказа неподготвен, но със самочувствието на немското говедо .. и българските комплекси.
   Пп. Щерката намери ли мустафата?

   1. Германия е добро място за хора с култура, професионализъм и морал. Ти нямаш никакво място там, защото си тъп мургав мангал. А щерка ти ще я надупчат твоите мангали по всички дупки.

 2. Не съм съгласен с изводите на „Стефан“. По-скоро има право донякъде. Всъщност това е негов поглед и всеки вижда нещата в живота от „своята камбанария“. Питомното не са Германия и повечето пари, а дивото-България. Тези лекари са млади и искат да създадат и изживеят мечтите си тук. Още повече, че го правят с любов, желание, чувстват професията си като хоби. А от това по-хубава работа няма. Парите разбира се са важни, но освен тях има и други, далеч по-важни фактори в живота и тези хора очевидно са ги осъзнали. Отделен въпрос е, че парите които изработват в България, едва ли ще им създават значително по-лош стандарт на живот, отколкото в Германия. Съотношението заплата-цени на стоки и услуги е най-сериозния показател. При това, приличния живот го живееш в Родината, а не в студена чужбина.

 3. Браво на хората! Само отрепките може да предпочетат кочината германия, пред България… а още по големите отрепки и олихофрени кат русофоба – да лижат немски задници…

  1. Германия е добро място за хора с култура, професионализъм и морал. Ти нямаш никакво място там, защото си тъп мургав мангал. А щерка ти ще я надупчат твоите мангали по всички дупки.

 4. Този Кмнтр не е прав да е толкова злобен. Освен това изглежда живее във форумите. Разбира се, че не тябва да стоят в България и да работят за мутрите, които да им взимат всичко и да ги обричат на мизерно съществуване, а те мутрите да пръскат парите за чалгаджийки и оскотяване на младото поколение.

  1. Нормалните хора не са лузъри кат те6е…
   Нормалните хора са господари на живота си и не робуват на никого.
   Нормалните хора са свободни да знаят, че семейството и приятелите са радостта на живота, който е единствен.
   Но това се отнадя за нормалните хора, а не за слабоумните отрепки.

  2. Кмнтр е озлобен мангал, изритан от Европа заради кражби и престъпления. Затова толкова мрази Германия.

 5. О, Божке! Кмнтр, ти господарьо на съдбата си, защо е нужно толкова злоба, или ти е кисело гроздето?!

  Дано двамата, като им е дошла много работата в Германия, поне запазят уважението на лекарите и доброто отношение към пациентите. Да не станат като бг ,,лекарите,, взели се за богове просто смъртни.

  1. Ц. германия не може и никога не е 6ила грозде за мен….

   1. Айде, бе. Че защо ходи там да източваш социални и да крaдеш? И като то биха шута в п.ъ.р.д`я’л’н’ика и Германия тои стана кисела.

   2. Кмнтр, в.о.н.я.т ти мургавите ч.е.п.к.и за Германия и изобщо за Европа. Мястото ти е в з-а-т-в-о-р от виетнамски тип.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.