Млади търновци масово да се завръщат в родния град

10% от завършилите средно образование веднага се реализират на трудовия пазар

През последните години се наблюдава тенденция младите хора да се завръщат във Велико Търново. Има примери с млади семейства, които започват бизнес в старата столица, както и с младежи, завършили висшето си образование в чужбина и дошли да се реализират в родния град. Това обяви в четвъртък кметът на община Велико Търново Даниел Панов по време на заседание на местния парламент.

Градоначалникът даде подробна информация на питате на страна на съветника Николай Илчев какво предприема Общината за професионалната реализация на ученици и студенти.

„След допитване до Регионалното управление на образованието беше изготвена статистика, че 10% от завършващите гимназии се реализират веднага на пазара на труда. 25% отиват в чужбина, 2,5% си отиват по родните места, а същият процент не успяват да намерят реализация. След разговори с фирми вече бизнесът в общината предоставя базите си, за да могат ученици и студенти да провеждат стажове. Гимназиите се стараят да отговарят на търсенето на работодателите, като включват атрактивни специалности", каза още Даниел Панов.

На особен интерес се радва профилът „Графичен дизайн” в СУ „Емилиян Станев” и специалността „Софтуерно инженерство” във Великотърновския университет, посочи кметът и допълни, че старата столица е в топ 6 на градовете с развит IT сектор.

В момента община Велико Търново разработва концепция за създаване на нови технологични зони и бизнес инкубатори.

Коментари

Задължително поле