На 23 май 2018 да почерпят

Първите удари с F-35 бяха нанесени от израелски пилоти

Санкционираха 55 граждани при специализирана полицейска операция в Павликени Образувано е едно бързо производство за нерегламентиран превоз на пътници

Брошури подготвят шведите за война Инструкциите ще бъдат изпратени до всички 4,8 млн. домакинства

10 милиона лева за реклама на туристически райони „Труд” и ведомството организират поредица от кръгли маси за спа индустрията

“Ислямска държава” нападна позиция на правителствения режим в сирийската пустиня и отне живота на 26 войници

Георги Василев, шампион с „Етър“, „Левски“ и ЦСКА пред „Труд“: Грандовете свикнаха с разочарованието

Газова прошка търси България от Русия Радев поднови поканата си към Путин да ни посети тази година

Доналд Тръмп заяви, че срещата му с Ким Чен-ун може да бъде отложена

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в сряда, 23 май 2018

Марк Зукърбърг пред ЕП: Не направихме достатъчно, за да защитим данните на потребителите

Сотир Цацаров и Цецка Цачева се срещнаха с американския си колега Джеферсън Сешънс

На 20-о място сме по бюджет за отбрана в ЕС Средните разходи за военнослужещ в съюза са 329 евро, а у нас - 93 евро

Двама френски туристи бяха нападнати от маймуни в Индия

БЛС се оттегли от здравната карта

Млади учени от ПУ “Паисий Хилендарски” дискутират “езика на омразата”

Студенти и докторанти от катедра “Социология и науки за човека” към Философско-историческия факултет на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” ще представят утре след обяд резултатите от двугодишно научно изследване на “езика на омразата”. Това ще стане по време на научна конференция на тема “Езикът на омразата – хейтърският дискурс и отношението към Другия”. Той е посветен на двугодишен проект със същото име, финансиран по програма “Млади учени” от поделение “Научни и приложни дейности” на ПУ “Паисий Хилендарски”.

Перманентните кризи и серийно произвежданите форми на несигурност, наблюдавани в българското общество във връзка с бежанците, ромите, мигрантите, е тласъкът, който насочва изследователите към проблематизиране на хейтърския дискурс. Като симптом за социална нетолерантност и дискриминация, хейтърството се свързва със същностно негативно отношение към Другостта и Различността. Като социален феномен, наблюдаван в реалните социални взаимоотношения, негативното говорене се отлива в дискурсивните практики, конструирайки определени социални връзки и противопоставяния, структурирайки позиции на социално изключване и неравенство, утвърждавайки и преутвърждавайки социалните разделения и пропастите между “нас” и “тях”.

Негативното практическо формулиране на Другия като неравноценен, дехуманизиран и т.н., е онова “хейтърско” говорене, което се дефинира като “език на омразата” и което екипът превръща в предмет на своите изследвания. Водещите въпроси са как това “говорене” е симтоматично за начина, по който възприемаме Другия и Различния и как “езикът на омразата” конструира и конституира различия, трудни за превъзмогване.

Разработената аналитична и методологична изследователска рамка е приложена към изследване на “езика на омразата” от различните участници в политическото и медийното поле по време на предизборната кампания през 2015 г., за да се проследи начинът, по който отношението “ние – те” бива прокарано и видоизменяно спрямо различните групи в медийния и всекидневния дискурс.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.