Млад творец реди 22-ра изложба

Димитър Свиленов

Димитър Свиленов използва ръцете си като четки

75 маслени платна са в Арт галерията на НДК от 11 ноември

Художникът Димитър Свиленов ви кани на своята n-та изложба, където n е равно на 22. Тя се открива на 11 ноември 2019 г., от 17 часа, в Арт галерия на Националния дворец на културата. Ще бъде краткотрайна /досетете се защо!/ - от 11 до 16 ноември. Ще я открие позабравената поп певица Елка Гегускова, активна почитателка на художника. Такива са още: агент Тенев, Кристина Димитрова, интелектуалци, бизнесмени.

Писал съм вече за Д. Свиленов. Веднъж за необичайната му дарба да рисува с ръце по внушение от Необята. Нашата медийност експлоатира известно време необикновеното му умение, търсейки в него предимно сензационното и, опитвайки се неподготвена, чрез него да тръби за непристъпни вселенски тайни. Изгърби се да го интервюира, без да се вглежда – понеже и не може, в същината, в сътворявания от него продукт. Скоро тя се отегчи в „търсенията“ си. Без да разбере, че дваж по-отегчен е той, петимният да види интерес не към технологията, а към крайния резултат. И така те почти се разведоха, без да са си казали лоша дума.

Вторият ми текст беше за друга раздяла – с дотегливата му опека от самопровъзгласил се за негов мениджър. Там се опитах да го представя и като художник, подаващ надежди със сътвореното. Сега, освободен от опекунството, той благородно отбелязва и положителното в това съжителство – насърчението да не спира да рисува.

И той го прави. Бих казал – неистово. Защото 22-те изложби са били направени за 14 години. От времето, в което е открил в себе си дарбата да рисува с ръцете-четки. Казвам неистово, тъй като тази дума различава самонавиващия се трудолюбец-мъченик от търсещия себе си даровит творец. Още в началото на рисуването си Д. Свиленов е знаел накъде върви – от дързостта на неопитния избраник към овладяване на тайните на изкуството, та до владеенето им. Тази изложба е краен етап в пътя към изкуството и начало на пътя в изкуството. Добро начало. Което не значи подценяване на редица от предишните картини. А съпричастните към изкуството въобще трябва да са доволни, че Д. Свиленов не остана в плен на феномена, че надмогна опасността от самолюбуване с подарените умения.

На изложбата художникът ще покаже 75 маслени картини. Тематично те представляват обобщение-равносметка. Тя изглежда така:

1. Морски пейзажи.

2. Абстрактни творби.

3. Композиции с цветя.

4. Композиции с риби.

5. Картини с коне – той ги смята за чисти, духовни същества. А освен това ги рисува и заради предизвикателната за художника привлекателност на движението им.

Морските пейзажи за тази изложба се отличават на първо място с уверено разбиране на състоянието, трепета и динамиката на морската вода. Но те не се стремят да уподобяват цветовата гама – нейната и на земните масиви в картините. Д. Свиленов търси и намира настроение и атмосфера в пейзажа, без да повтаря и наподобява познатото в по-новата ни маринистика.

В композициите с цветя /те не са натюрморти!/ той постига добър фактурален и тонален баланс. Тях той прави отдавна, но и тук е също уверен, нов и убедителен.

И в абстрактните му картини ще да има напредък. Той се дължи, според мене, както на добре обособените форми на отделните елементи, така и на хармоничното им противостоене и преплитане. И отново – на сполучливите цветови съчетания.

С всичко, което показва на тази изложба, Д. Свиленов се обръща не само към ценителите на живописта – неговата и въобще. Той напомня на изкуствоведите, на правещите общественото мнение, че се е появил художник, който вече не бива да бъде подминаван от тях. На него – убеден съм, тепърва му предстои да постига.

Перифразирам Евтушенковото „недейте вярва на ромеите“ за изкуството, където авторите му ви уверяват, че творят единствено заради вас. Те го правят, разбира се, и заради другите хора. Но да не се преструваме, че не забелязваме, че го правят и за самите себе си. Д. Свиленов пресметливо е подбрал кога да представи изложбата си. Посред времетраенето ѝ – на 13 ноември, той ще празнува рождения си ден. Далеч от най-ранните юбилеи. Посетете го, щото може да се почерпите взаимно – като си ангажирате картина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства