Мляко, сирене и яйца поскъпнаха с 50 на сто

За период от две години млякото, сиренето, кашкавалът и яйцата поскъпнаха с близо 50%.

Данни за период от две години

През последните месеци има спад

Млякото, сиренето, кашкавалът и яйцата са поскъпнали с близо 50 на сто за две години, показват изчисления на „Труд news” на база данни на НСИ. Годишната инфлация към края на август намалява до 7,7%, обявиха от Националния статистически институт. Но това не означава, че цените намаляват, а че покачването им е по-бавно от миналата година. Само за месец август инфлацията е 0,4%, при 1,2% за същия месец на миналата година.

За хората от съществено значение е поскъпването през последните две години, защото рязкото покачване на цените започна още през есента на 2021 г., много преди войната в Украйна. За период от две години най-много са поскъпнали млякото, млечните продукти и яйцата – с 49,1%. Но през всеки от последните пет месеца от НСИ отчитат леко понижение на цените на тези храни. За период от две години месото и месните продукти са поскъпнали с 42,6%, а цените на хляба и зърнените храни са нараснали с 41,4%. Пакетните туристически услуги са поскъпнали с близо 40 на сто, а ресторантите и баровете са вдигнали цените си с 36,7%. За две години храните са поскъпнали с 40 на сто, а инфлацията е 26,8%.

Само в рамките на месец август 2023 г. от храните най-много са поскъпнали краставиците - с 15%, зелето - с 13,7%, чушките - с 4,7%, и каймата - с 2,9%. През август пропан-бутанът за коли е поскъпнал - с 29,4%, дизелът - с 8,8%, а бензинът - с 6,1%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика