Сътресения в „Марибор“ преди „Лудогорец“

Ново огнище на африканска чума в Русенско

Намериха още човешки останки край Негован

Макрон призова Путин да зачита демокрацията

Няма замърсяване на въздуха от пожара край Ботевград Към момента пламъците са овладяни, съобщиха огнеборците

Цялата територия на област Перник е обявена за санитарна зона заради чумата

Световен отровител 19 със серен двуокис е България (обзор) 350 000 тона от отровния газ изхвърлила страната ни в атмосферата през 2018 г.

Горски пожар наложи евакуация на най-малко 9000 души на Канарските острови

„Патриотичен фронт” възкръсва за местните избори Уточняват населените места

Виртуални турове сменят ваканциите Чрез добавена реалност ще посещаваме труднодостъпни и защитени места

САЩ тестваха крилата ракета със среден обсег

Доплащаме за лечение по официални тарифи С Наредба на здравния министър ще се избегне нерегламентираното даване на пари

Задължителен ли е медицинският преглед, когато започваме работа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 20 август 2019

Тръмп: Няма риск икономиката в САЩ да изпадне в рецесия

Мними шефове звънят от Сърбия за спасяване от ареста на „богати“ чужденци

Криминалисти от Велико Търново разследват нов вид телефонни измами. Мними началници от полицията, съда, „известни“ адвокати звънят от Сърбия, за да търсят преводачи от английски за спасяване на „богати“ чужденци, попаднали в търновския арест, които в себе си нямали пари.

Така само за няколко дни в капана на телефонната мафия са попаднали трима мъже от старата столица, които владеели английски език и влезли в комуникация със злосторниците. „Ужилените“ превели в банка между 60 евро и 200 лева. Измамниците се представяли като комисар Николов, прокурор Иванов и адвокат Петров от Велико Търново. Те искали съдействие от преводачи за разпити за задържани чужденци, които не говорели български. Мнимият юридически защитник обяснявал, че той не можел да се яви лично, защото бил в София, а клиентът му е доста богат и не може да го пренебрегне.

На зарибените преводачи били давани инструкции да купят ваучери, за да може задържаният да се обади на близките си в чужбина.

„По отработения сценарий телефонният измамник се обажда на случаен принцип на жертвите, като подбира по обяви в интернет или печатни издания, предимно учители, агенции за превод, туристически фирми, офиси за недвижими имоти, на други подобни или случайни телефонни номера – стационарни или мобилни. Жертвите на този тип измами са по-млади хора, владеещи чужди езици. Впоследствие се обяснява на нарочения, че „задържаният“ чужд гражданин трябва да се обади на близките си в чужбина, но няма ваучер и го молят да закупи такъв, като им издиктува номера. Отзивчивите търновци чинно изпълнявали молбата срещу обещанието, че парите ще им бъдат възстановени в управлението на полицията, когато се извърши преводът“, разясняват криминалисти от старата столица.

Те разясняват още, че потърпевшите допълнително били въвеждани в заблуждение, като с тях се свързват измамници, представящи се за известни адвокати, които също са ангажирани със случая. Те обещавали голяма сума пари на преводача след като всичко приключи, но казвали, че към момента не могат да се явят лично, тъй като имат проблеми от семейно или служебно естество.

Под предлог, че трябва да се даде подкуп на водещия разследването, към жертвите била отправяна молба да изпрати определена сума пари чрез банкови институции, които осъществяват финансови преводи на чужд гражданин в Сърбия или съседна на България държава.

Репортерска проверка на „Труд“ установи, че засега няма задържани извършители, защото се оказва, че мошениците звънят от Сърбия и телефоните не могат да се проследят. Доскоро ало мафията звънеше от Румъния, но схемите били променени.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.