Могат ли да ме уволнят дисциплинарно от разстояние?

Въпрос: Здравейте, получих обаждане от началника си, който ми каза: „Повече не ми се мяркай пред очите! Уволнявам те дисциплинарно“. Не следва ли да има някаква процедура при дисциплинарните уволнения? Какво да правя при това положение? Все пак нали трябва да си взема документите най-малко от работодателя си. Предварително ви благодаря!

З. Георгиев, гр. Червен Бряг

Отговор: Дисциплинарното уволнение е едно от изчерпателно изброените от Кодекса на труда наказания за нарушения на трудовата дисциплина. Дисциплинарните наказания са забележка, предупреждение за уволнение и уволнение. При определяне на дисциплинарното наказание работодателят следва да вземе предвид тежестта на нарушението, обстоятелствата, при които е извършено, както и поведението на работника или служителя.

В Кодекса на труда е регламентиран редът, който работодателят трябва да спазва при налагането на дисциплинарни наказания. Работодателят, с оглед нарушението, преценява какво наказание ще наложи на работника или служителя. Преди налагане на дисциплинарното наказание обаче работодателят е длъжен да изслуша работника или служителя или да приеме писмените му обяснения и да събере и оцени посочените доказателства.

В закона са изброени случаите, в които работодателят може да уволни дисциплинарно работника или служителя. Дисциплинарното уволнение се налага с мотивирана писмена заповед, в която се посочват нарушителят, нарушението, и кога е извършено, наказанието и законният текст, въз основа на който се налага. Заповедта за дисциплинарно наказание се връчва срещу подпис на работника или служителя, като се отбелязва датата на връчването. При невъзможност заповедта да бъде връчена на работника или служителя, работодателят му я изпраща с препоръчано писмо с обратна разписка. Дисциплинарното наказание се смята за наложено от деня на връчване на заповедта на работника или служителя или от деня на нейното получаване, когато е изпратена с препоръчано писмо с обратна разписка.

Работодателят задължително следва да спази процедура за налагане на дисциплинарно наказание „уволнение”, предвидена в Кодекса на труда, за да бъде прекратяването на трудовото правоотношение законосъобразно. Ако считате, че правата Ви са нарушени можете да сигнализирате в съответната инспекция по труда или да търсите правата си и по съдебен ред.

Разпоредбите, уреждащи изчерпателно изискванията и процедурите по дисциплинарното уволнение, са уредени в чл.188, чл. 193, ал. 1, чл. 190, чл. 195, ал. 1, ал. 2 и ал. 3 от Кодекса на труда.

Д-р Тодор Капитанов, юрист, Национален секретар на КНСБ, консултант и специалист по публични лекции в областта на трудовите и социални въпроси, комуникациите и публичния сектор

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България