"Модерна" увеличава дозите от 11 до 15 в една ампула

Администрацията по храните и лекарствата на Министерството на здравеопазването и социалната политика на САЩ (FDA) упълномощи американската компания "Модерна" да увеличи броя на дозите коронавирусна ваксина, които могат да се съхраняват в една ампула от 11 на 15. Това се посочва в съобщение, публикувано на уебсайта на регулатора.

"13-15 дози от ваксината вече могат потенциално да бъдат извлечени от флакон", се казва в съобщението.

Агенцията се надява, че промените ще помогнат за ускоряване на ваксинациите в САЩ и "по-бързото прекратяване на пандемията". Броят на изтеглените дози ще зависи от спринцовките и иглите, използвани за това, уточни регулаторът.

През февруари "Ню Йорк Таймс" съобщи, че FDA предварително е одобрила искането на "Модерна" за увеличаване на приемливия брой дози ваксина на ампула, но иска повече информация от фармацевтичната компания, за да потвърди, че подобна промяна няма да влоши качеството на лекарството.

В момента в Съединените щати са одобрени три коронавирусни ваксини: на „Пфайзер“, "Модерна" и на „Джонсън и Джонсън“. Ваксината на британско-шведската компания "АстраЗенека" очаква одобрение от медицинския регулатор.

Повече от 153,6 милиона души са били ваксинирани в Съединените щати, над 52,6 милиона от които са цялостно ваксинирани, според университета "Джонс Хопкинс".

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка