Момичетата на Бонд рядко постигат успех

Урсула Андрес е първото момиче на Бонд в “Доктор Но”, 1962 г.

Проклятието 007

Няколко от тях вече се преселиха в отвъдното

На 1 октомври по кината тръгва юбилейният 25-и филм за неустоимия шпионин

След неколкократно отлагане заради пандемията от коронавирус 25-ият, юбилеен филм от поредицата за Джеймс Бонд - “Смъртта може да почака”, е на път най-после да получи своята световна премиера на 28 септември и от 1 октомври да тръгне по кината. В него актьорът Даниъл Крейг се прощава с ролята на легендарния британски шпионин, след като пет пъти влиза в нея.

За разлика от мъжете, изиграли Джеймс Бонд и превърнали се в кинозвезди с блестяща кариера и солидни хонорари - Шон Конъри, Роджър Мур, Тимъти Далтън, Даниъл Крейг, “момичетата на Бонд” не могат да се похвалят с големи успехи в киното, с малки изключения - Урсула Андрес, Ким Бейсинджър, Денис Ричардс, Холи Бери.

Само през 2019 г. три от актрисите вече се преселиха в отвъдното - британката Таня Мале, сръбкинята Надя Регин и французойката Клодин Оже. Първите две имат общо участие в “Голдфингър” (1964), където Таня играе приятелката на 007 Тили Мастърсън, а Надя е танцьорката Бонита, опитваща се да съблазни Бонд. Оже се снима в “Операция “Мълния” (1965).

Кариерата на трите жени тръгва в различни посоки. За Таня Мале “Голдфингър” е единственият є кинопроект. Въпреки че след филма на стройната блондинка с аристократична външност предлагат много други роли, тя ги отхвърля заради ограниченията на личната є свобода, която налагат клаузи в договорите, и “нищожно ниския”, както се изразява, хонорар. Много повече пари дебютантката изкарва от снимането на корици за списания, затова се връща към професията си на модел.

За разлика от нея Надя Регин се снима в още един филм за Джеймс Бонд - “От Русия с любов” (1963), а после в повече от 40 ленти. Най-известни остават обаче двете є участия в сагата за 007. Освен актриса, Клодин Оже е и фотомодел. Снима се в 79 филма, но не оставя особени следи в киното.

Подобна е съдбата на повечето актриси, снимали се във филмите за очарователния шпионин - макар да продължават да играят пред камерата, те не успяват да си изградят име и остават известни само като “момичетата на Бонд”. Това в киносредите наричат “проклятието на 007”.

В интерес на истината, “проклятието” има съвсем прозаично обяснение - продуцентите харчат огромни суми за каскади, спецефекти, техника, снимки в екзотични кътчета на планетата, а за женските роли наемат млади, неизвестни актриси, на които дават скромни хонорари. Така да се каже, разходното перо за момичетата не им е приоритет. Същевременно изискванията към тях са огромни - ярка външност, впечатляващо тяло и липса на задръжки. Променят се и вижданията на режисьорите - отначало актрисите са типични сладникави красавици от пощенските картички - русокоси и синеоки или горещи брюнетки с вълнуващи форми. След това партньорки на Бонд стават мулатки и азиатки. Постепенно цветът на косата и дължината на краката остават на заден план. Момичетата все по-рядко свалят дрехите си. Те трябва да бъдат преди всичко силни личности, защото и ролите им стават все по-драматични.

Метаморфозите на партньорките на 007 съвсем сериозно са обект на десетки научни разработки и изводът на изследователите е, че видимите промени в героините вървят в крак с развитието на феминизма. В началото на киносагата момичетата са радост за окото - те прекарват почти цялото си време на екрана по бански или в полупрозрачни халати според модата на 60-те години. Нямат мускули, изградени с фитнес, и плочки на корема. Не знаят какво е целулит и силиконови импланти. В края на 80-те години партньорките на 007 вече са негови бойни другарки - със стоманени тела и владеещи бойни изкуства.

Романтиката отстъпва, а това се отразява и на любовния живот на шпионина. За разлика от тенденциите в киното, където секс сцените стават все по-откровени и по-продължителни, при Бонд те са все по-оскъдни. В “Казино Роял” (2006) например, въпреки страстния любовен сюжет, актрисата Ева Грийн през цялото време остава целомъдрено прикрита - или с дрехи, или с чаршафи. А критици смятат, че това е най-силната женска роля в цялата “бониада”.

Да, Джеймс Бонд вече не е същият. Нищо чудно следващият актьор, изпълняващ ролята в 26-ия филм за Агент 007, да бъде чернокож. Или жена. Или чернокожа жена...

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица