Сръбски министър: Не сме като България, сами избираме приятелите си

Разследват смърт на служител на енергото върху електрически стълб

Мария Габриел: Постът заместник-председател в ЕНП дава възможности и влияние

Глобална епидемия от обездвижване сред децата

Спешен медик е уволнен в Габрово заради пациентка, починала от масивен инфаркт

Вучич: Руснаците не ни дават нищо даром

ООН: Въздушните удари в Йемен са намалели рязко

Берлускони в болница, паднал на конгреса на ЕНП в Загреб

Учител предотврати масова стрелба в сръбско школо

Ваксините за грип свършиха Няма нито една доза в аптечната мрежа, няма да има и нови доставки

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Българска фирма измами Енрике Иглесиас, турнето му е отменено

Четири часа остана блокиран пътят София-Варна след тежката катастрофа

Двигател на пътнически самолет се подпали над Лос Анджелис (ВИДЕО)

Еврокомисията проверява сделката на „Фолксваген“ с Турция

Мона Чобан презря Париж заради Родопите В Киселчово писателката създаде артцентър за възраждане на български традиции

Тя се влюбва в село Киселчово внезапно и безвъзвратно по време на пътуване преди години

Гледали ли сте филма “Шоколад”, в който сладкарката Вивиан (Жулиет Бинош), щом усети северния вятър, не я свърта на едно място и тръгва на път? Нещо такова се случва и с писателката Мона Чобан. Често топлият родопски южняк нахлува в уютната й парижка къща, обсебва напълно мислите и чувствата й и я тегли неудържимо към едно смолянското селце.

Може и да не сте чували за Киселчово. На 30 км южно от Смолян, близо до гръцката граница, закътано горе на високото и трябва да кривнете от шосето между селата Смилян и Могилица. Трийсетина къщи и 18 постоянни жители. Подобно на повечето съседни събратя обаче Киселчово не е обречено на разруха и забрава. За неговото възраждане са се събрали съмишленици, “безвъзвратно влюбени в Родопите, в баирите, в хората и селото”.

В основата на красивата идея лежи ентусиазмът на писателката Мона Чобан, която от много години живее в Париж, но пуска корени в Киселчово. “Ако можем да възродим поне едно българско село, можем да повдигнем и планини, – казва тя. – За Киселчово тръгнах след битуване в два мегаполиса – Москва и Париж.”

Тя се влюбва в селцето внезапно и безвъзвратно по време на пътуване преди години из Родопите. Когато се връща в Париж, е като обсебена – нощем заспива с мечти за “къщичка” там, в която да си почива и пише, далече от шумния и суетен свят. Запалва и мъжа си за идеята и двамата намират и купуват стара къща, с типична родопска архитектура, но в ужасно състояние.

Не че в Париж животът й не е уреден или й липсва зеленината. Живее в тихо и спокойно предградие. Грижи се за дома и семейството си, пише и често “дирижира” ремонта в Киселчово по скайпа и телефона като “досажда на майсторите с безумните си идеи”. Семейството й не си пада по скъпите коли и телефони, избира уюта и красотата на Родопите. “В Париж живея повече виртуално – интернет, фейсбук, далечни приятели. В Киселчово няма мобилно покритие и интернет и животът ми е реален – въздух, тишина и приятели. Там съм напълно свободна да реализирам мечтите си”, коментира писателката.

Когато първата къща светва, Мона започва все по-често да зарязва френската столица за по десетина дни или месец-два през лятото, за да се зарежда от родопската енергия. Случайно купува и втора къща, в още по-плачевно състояние – и отново тежък ремонт. Междувременно разговаря с много родопчани от Киселчово и околните села, които й споделят с тъга, че се рушат не само къщите, но и хубавите български традиции. Така у Мона възниква идеята да създаде арт центъра “Артел 13” с ателиета, в които да се водят етно уикенди за възраждане на селото и на хубавите родопски традиции.

Всичко това днес е красива история. Вече цяла година Мона Чобан живее непрекъснато в Киселчово. “Радвам се на лятото и на зимата еднакво, уча се да съм селянка. И личната ми карта вече е с постоянен адрес село Киселчово”, сподели дамата пред “Труд”.

Тази година са направили 3 еко пътеки с доброволци. А и в “Артел 13” вече има различни дейности – освен ателиетата, предлагат и пешеходен туризъм с водач и яздене на коне, които отглеждат. Не е задължително да се включиш в ателиетата. Всеки може да посети царството на Мона просто да се зареди, да набере билки и гъби, да похапне вкусни родопски манджи и ухаещ топъл хляб, приготвени лично от нея. “Ето, на това му казвам аз истински селски туризъм”, коментира писателката. Постоянно в киселчовския й рай живее и Емил Рупцов, местен млад мъж от Смилян, който се грижи за конете, помага активно и е приел каузата като своя.

Съпругът й Димитри Иванов е IT специалист и засега е избрал да остане в Париж, но крои планове да се премести в Киселчово след пенсия. Дъщерите Гала и Иваша също са във френската столица, защото следват там, но много обичат да ходят в Киселчово. Водят и девойки французойки, уж заради купона, а Мона ги впряга да помагат във всякакви ремонтни дейности и ги учи да месят хляб.

Това лято Мона за трети път е приела скъпа гостенка – Валя Брадшоу от САЩ – архитект по професия и “фотограф и бижутер по страст”. Българката живее в Анаполис и всяко лято, като си дойде в България, се отбива при Мона. Зад обектива й на художник на пейзажна фотография Киселчово и прекрасната природа наоколо изглеждат магични. “Киселчово наистина е магия. Гледам, гледам и не мога да се нагледам… Дишам, дишам, дишам и не мога да се надишам… Слушам, слушам и не мога да се наслушам… на щурците, на дъждеца, на облаците, на буболечките, на цветенцата и тревичките”, каза Валя Брадшоу пред “Труд”. Тази година тя се е втурнала да създава богат фотоархив със снимки като пощенски картички от чудните гледки наоколо.

На арт уикенда от 6 до 8 юли Валя е водила ателие за изработка на бижута от естествени камъни и кристали Сваровски – нещо, което от хоби е превърнала в работа. Първоначалната идея на Мона да представя само древни български обичаи и занаяти се променя във времето и често посвещава етно уикендите на занимания по съвременни теми или на запознаване с чужди традиции. Така съчетава селския туризъм с разширяването на кръгозора на гостите си.

“Плетенарка” е името на следващото ателие, което се провежда този уикенд, от 20 до 22 юли. Древната традиционна техника за изработка на плет представя родопчанинът Емил Рупцов, който от дете се е учил да плете и не една ограда е излязла изпод ръцете му. Като на мнозина родопчани, това не е основното му занимание, но пък умението му е в кръвта, казва Мона.

От 3 до 5 август интересуващите се от социално предприемачество на село ще разберат кое им пречи да реализират мечтите си. Водещият Гавраил Гавраилов е магистър по приложна психология, пътешественик и един от най-популярните травъл блогъри у нас. Докторант е по социология – изследва социалното предприемачество в Родопите. Издал е книгите “Села и туризъм”, “Селата в България”, “Родопи – в търсене на корените” и “Североизточна България – гид за пътешественици”.

На плъстите – най-древния занаят по нашите земи, който отдавна се е превърнал в изкуство ще бъде посветено ателието от 10 до 12 август. В миналото хората използвали сапун, топла вода и вълна и чрез обработването й се получавали невероятни по форма и цветове изделия. Водещият на ателието Слави Кадиев е софтуерен инженер и учител по математика. Изработил е хиляди авторски изделия саморъчно по тази технология.

“От 24 до 26 август в мъничкото Киселчово ще си направим една мъничка Италия – италианска паста – казва Мона. – Излизаме на двора, наслаждаваме се на слънцето и гледката, месим тесто с много домашни яйца, точим, режем на дълги ленти, сгъваме в причудливи форми, добавяме плънка или оцветяваме с местни треви и билки и хапваме прясната паста с леки сосове. Представете си: Родопа, тишината на зеленото, светлината, въздухът, ароматен на билки и местни гъби, хубава маса, хубаво вино и прекрасна храна, която сме приготвили сами.”

“Никой не е по-голям от хляба”, обича да повтаря Мона и от 7 до 9 септември организира ателие с това заглавие. “Хляб се прави по-лесно отколкото си представяте, нужно е само да ти е чисто и бяло, както отвън, така и отвътре. Затова когато ние в Киселчово месим, го правим някак спонтанно, като за празник облечени и като на празник весели – казва Мона. – Никоя радост не може да се сравни с тази да замесиш, да втаса, да изпечеш хляб, а и да го хапнеш още топъл…”

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (41)

 1. Здравейте,когато публкувате статии проверявате ли достовероността на изнесеното?
  Първо с какви доходи Мона си е купила къщи,та говорите „купила къщи“.
  Второ ,знаете ли,че тя изостави съпругът си,постигна си целта на негов гръб,търсейки дълги години такъв,който да й осигури живота,след което го изхвърли от къщите,които той закупи с кредити и работа в Париж.Тя няма и една година трудов стаж,няма доходи,отгледа й децата и й осигури перспектива.
  Трето,правите й голяма реклама на гърба на бившият й мъж,тъй като тя постигна целта си с негови средства и се развежда в момента,заграбвайки чужд труд.
  Един добър журналист трябва да проверява цялата информация,която публикува,в противен случай има и съд.

 2. Госпожо, имам чувството, че ако някой неволно Ви бодне с карфичка, от Вас ще потече злоба и завист… Бъдете здрава! И осмислете въпроса си с нещо стойностно и градивно.

 3. Госпожо, както и да се казвате, имам чувството, че ако човек неволно Ви бодне с карфичка, от Вас ще потече злоба и завист… Бъдете здрава! И осмислете живота си с нещо стойностно и градивно. Благодаря за коментара. Симптоматичен е за обществото ни.

 4. Г-жо Антимова, изнесените факти от г-жа Стоянова са абсолютен факт, познаваме Мона Чобан и вече бившия и съпруг Димитри т.е. Димитър / по лична карта/ от много години. Разводът е вече факт. Жалко за нея…..обърна гръб и се отказа от ЧОВЕК който не може да се претегли със злато……Той беше само за постигане на целите… нека да каже г-жа Чобан чия собстеност са къщите направени по време на брака?…… Защо толгова години нищо не се спомена за този съпруг, а сега го представя за такъв когато е вече е бивш? …….

 5. Госпожо, която и да сте, скрита зад анонимност, наистина Ви се чудя, не изпитвате ли и капка неудобство да се ровите в лични неща? Каква връзка има семейният статус на Мона с прекрасния проект, който е направила, и на който се възхищава цяла България? Чудя се също, Вие други издания, освен вулгарни и жълти, чели ли сте? Нещо за неприкосновеното право на човека на лично пространство чували ли сте? А ако някой вулгарен драскач напише за Вас такива неща, как бихте се чувствали?

  1. Естествено, че има връзка – част от това що за човек е някой.

 6. Аз ще Ви запитам според Вас как се прави проект на гола поляна,и коя е тази цяла България дето се възхищава?
  С предните коментари не разбрахте ли какво искат да Ви кажат хората?
  Вие сте един манипулатор,това Ви казват.
  Журналистът трябва да отразява истината ,а не да манипулира.

 7. И аз се включвам за коментар.Вие не разбрахте ли от какво се възмущават хората?
  Как се прави проект на гола поляна,коя е тази цяла България,която се възхищава?Аз имам много контакти с хора,които са чули,но не се възхищават,тъй като едно и също пишете,препописвате и голяма част манипулации.
  Това ли са честните журналисти?
  Чел съм и други Ваши статии,също с доза неистини.

 8. Няма да участвам в спора, очевидно авторката е силно привързана към Чобан. Все пак би ми се искало да я попитам, как вижда в едно патриархално и запазило вековния си морал общество, дама като Чобан? Жена, автор на „Сексът не е повод за запознанство“, „Кучката може да живее в харем-феминистката не“, „Сексът може да стане още на 5-тата минута“…Обществото там е задръстено и тя ще ги поведе, като Мойсей ли? Самата тя ще преживява там някакъв душевен катарзис ли? Нещо друго ли? Хайде, хайде… Мисля че все още можем да дишаме и без евроатлантическия смог. Въздухът тук е по-чист без такива „писателки“…

 9. Госпожо Антимова, вярвайте в това което искате….фактите са факти и имат едно лице. При дълбокият поклон който сте направили пред Мона Чобан няма как да видите действителността. Този проект е изграден върху плещите на нейния бивш съпруг и заслужава малко уважение. Това е обществена тайна а не жълта хроника….Ако не се доверявате а проверявате фактите и вашите статии ще имат друго лице. Проектът наистина е хубав факт е…….но кажете ми как е постигнат, какви инвестиции са необходими само за старт……а това са мисля три къщи в много лошо състояние поне по нейни думи, дори с труд на доброволци който не се заплаща едва ли има търновци който са й подарили материалите. Ако някой знае за такива нека да сподели. Кажете как един безработен може да постигне това. Като участник в организирано от нея ателие…. адмирации…..но моля за уважение и за лицето „зад кадър“.

 10. Мона Чобан не е ли вид анонимност?
  А вие журналисти, фотографи, репортери и хора с престижни професии не сте ли част от нейната игра…..т.е. безплатната реклама???
  Защо не се организира ателие за деца в неравностойно положение и лишени от родителски права или жени жертви на домашно насилие? Това ще предизвика ВЪЗХИЩЕНИЕ!!!!!

 11. Госпожо Антимова,а Вас ако Ви боднат с карфичка сигурно ще изтекат куп журналистически лъжи и манипулации.
  Истината не всякога е лицеприятна и Вие се опитвате да манипулирате хората също като госпожа Чобан.
  Според Вас може ли един проект да се реализира без инвестиции от човек,който няма никакви доходи от трудова дейност.
  Това е явно човек/Чобан/,който е използвач и манипулатор.Жалко,че не сте разбрали това и се излагате Вие като журналист.
  НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО!

 12. Би било интересно някои от вас да коментират собствените си разводи по същия начин по който коментират развода на Мона. Явно въпросът „КАК“ ви вълнува повече от въпроса „ЗАЩО“ Нищо не е само черно и само бяло. Човек трябва да умее не само да смесва боичките, но и да избира ъгъла от който да погледнегледне резултата!

 13. Към господин Гецата ,като чета коментарите никой не коментира разводи,още повече „КАК“.А „ЗАЩО“ Вие адвокат ли сте на госпожата.
  Коментират се проекти и инвестиции и манипулиране на истината,която явно не е удобна за някои.Ъгълът от който Вие виждате резултата е явно погрешният,изберете си друг ъгъл.
  Аз също съм бил на ателиета и съм съпричастен с много от коментарите.Втори път няма да отида по ред причини,както и други които са били там.
  Затова толкова усилено се прави БЕЗПЛАТНА РЕКЛАМА от някои журналисти,фотографи.
  Така,че господин Гецата научете се да смесвате правилно боичките.

 14. Въпросът не е в развода…. Прочитайки цялата статия внимателно не Ви ли прави впечатление че „АЗ“ е много силно изразено. Знаем че зад всеки успял мъж стои жена, запитахте ли се зад тази жена без доходи от трудова дейност кой стои. Тя казва че е направила това, постигнала друго….. Всеки се възхищава на надземната красота,но малко са тези които се замислят за скритите основи. Не отричам находчивостта и оригиналността на Мона, защото е направила красоти от неща които ние не забелязваме……но нека се замислим и за невидимите основи. Ако вие сте такава основа? Никой не построил нищо сам. Да отдаваме заслуженото и на майсторите и на общаците. Защо всичко се случва след направените къщичките които носят пари????

 15. Ето, затова никога няма да се оправи България. Един проект, който би трябвало да бъде подпомогнат от държавата, защото става въпрос за възраждане на запустяващи български села, ако беше в страните с нормална демокрация и нормално мислещи общества, хората щяха най-малкото да поздравят човека, който го е реализирал. Можеше да се вложат и пари от еврофондове. Тук обаче първо се пита „откъде е намерила тия пари“. Де да имаше повече доброволци у нас като в Щатите например, но няма. Защото българинът не е свикнал на подобни благородни жестове. „А, как ли пък не, защо ще й помагам на собствената й къща“… Този народ заслужава и блатото, в което е затънал, и жълтите си издания, в които никой не си прави труда да взема интервюта от източника, а си реди злобни и вулгарни текстове, за да се хареса на същия оня читател, който не гледа на значимостта на проекта, а пита „откъде тия пари“. Знам откъде са и как тези къщи са ремонтирани и обзавеждани,но това не е тема на този текст. Тия тук, дето се възбуждате от подобни идеи уж да „разследвате“, да бяхте се хванали да съградите нещо там, където дои няма нормален път, електричество и комуникации. Ама така е по-лесно да изглеждаме значими в собствените си очи – като разрушаваме, а не съграждаме. Пиша всичко това, като осъзнавам колко безпредметно е да обсъждам подобни неща в ТАКАВА компания.

 16. ГОСПОЖО АНТИМОВА,
  ИСТИНАТА Е ЕДНА,НО ВИЕ ИЗБЯГВАТЕ ИСТИНАТА!
  И ние там,“групичката“,и „ТАКАВА компания“
  сме българи,достойни,като се възмущаваме от такива журналисти като Вас ,обслужващи жълтата преса.
  Като знаете как тези къщи са придобити,обзаведени,ремонтирани,защо не го написахте,това е първата част от проекта,а се пише как госпожата си ги е купила и ремонтирала,А КАК????

 17. Лято. Слънце. Аронията в двора вързала. Защо ли си пия кафето в нета?!
  Абе хора, спрете се, ако можете. Кой купил, какво купил… Не съм била женена за Бойко Борисов, че да ровите във фишовете за заплата на човека. Димитър е прекрасен човек – голям, зрял и може да мисли и да взима решения сам как да харчи парите си. Не го обиждайте,като го изкарвате жертва. Оставете ни да се развеждаме, да се събираме, да си правим каквото считаме,че трябва. Не ровете в чаршафите ни – имате си ваши.
  Така и така, всеки вижда, каквото може да види.
  Ако емоциите ви преливат, па вземете по една мотика и излезте в гадината. Я какво слънце е. Ако не – идете на море поне. Радвайте се на живота. Направете си живот.
  И моля ви, пишете правилно – запетайките също са част от българския език.
  Айде, живи и здрави!

  1. Bravo Mona! Chudesen proekt, prekrasna ideia da se sujivi edno seltze. A za lichnite neshta, na nikoi ne mu e rabota da se rovi. Zhalko che ima hora koito durjat da kritikuvat i da napadat bez da im vliza v rabota.
   Zhivei kakto ti iskash, gradi zhivota si taka kakto si mechtala. Pozdravlenia i pizdravi.

 18. Познавам и Мона и Митко .Харесвам ги. Затова си мълча . Нека мине малко време.! Тогава като се успокоят нещата …… Ще видим ….

 19. Прочетох статията снощи и съм възхитена от това което Мона Чобан прави в Родопите . Как и защо е много дълга тема и не ме вълнува . По повод коментарите под статията си позволих само да изкажа мнение , че злобата и завистта в артистичните среди е по-голяма отколкото в селата. И разбира се веднага бях нападната от Георги Георгиев-гецата че представата ми за артистичните среди е дълбоко сбъркана . Сега с не удоволствие казвам пак , артистичните среди са пропити от злоба и завист ,(в артистичните среди включвам всички художнички , писатели, поети , артисти , музиканти …. и други представители на интелегенцията) а ние обикновените хора трябва само да се възхищаваме със зяпнали уста и да не си позволяваме мнение , защото рискуваме да бъдем сдъвчени и то от хора от артистичните среди …..Благодаря на съдбата си че ми даде възможност да работя с деца и те всек ден ми показват как да бъда по-щастлива докато живота си върви . Но аз наистина имам нужда да видя как е в артистичните среди , а моята душа има нужда и от изкуство …..

 20. Това не е разследваща журналистика!… Защо с тази омраза, бе хора?Важното е идеята и резултата… това, че някой трябва да започне да изгражда, а не та руши… , а човешките отношения са си лични и никога няма да разберете … защо..Всеки да направи нещо, така ще се оправим! Стига вече е това ровене … човека може да е щастлив, че е дал… защо задължително трябва да е жертва?

 21. Мазна Мона играе комерциално на пазара. Ще бъде чест за нея да продава ясен търговски продукт и отговаря на обещанията. Както първото така и второто е трудно като се има предвид инфраструктурата в изоставените крайни кътчета на хубавите Родопи. Това че играе по сантимента, емоцията, чувствата на хората я прави уязвима. Впоследствие с времето хората разбират, че е спекулиране с цел печалба. Печалба искаше Мазна Мона да извлече и от ремонтираната с доброволчески труд къща. След ремонта къщата беше предложена за 50 000 евро на пазара за недвижими имоти. Това че използва журналисти, които се продават за няколко безплатни нощи е разбираемо. Има право на това, трябва да прави реклама, да има печалба за да продължи дейността на фирмата/фондацията. Но тогава възниква въпроса дали журналиста е обективен и може да отрази плюсовете и минусите за да може потенциалния клиент да се ориентира добре при вземането на решение, дали да купи продукта на Мазна Мона или не. Точно това липсва в разказа на Боряна Антимова. Желая успех в бизнеса на Мазна Мона.
  С приятелски поздрави,
  Крас

 22. Скъпа Антоанета,

  Аз въобще не виждам омраза в реакцията на хората относно публикацията на Боряна Антимова. Всеки има право да отрази своето виждане, разбиране и мислене по въпрос, който докосва неговия свят. Бих те помоил да се запишеш на ателие на Мазна Мона и след това да споделиш опита си. Надявам се твоите преживявания там да допринесат за намиране на отговора който поставяш: „Защо с тази омраза бе хора“. Това ще бъде хубаво начало за дискусия с темата “ Обичаме ли Мона или не“. В западна Европа има десерт „Мона“ много обичан и предпочитан от децата. На мен ми е трудно да го сравня с Мазна Мона, колкото и да го желая.
  Приятна вечер,
  Крас

 23. Скъпа Антоанета,

  Аз въобще не виждам омраза в реакцията на хората относно публикацията на Боряна Антимова. Всеки има право да отрази своето виждане, разбиране и мислене по въпрос, който докосва неговия свят. Бих те помоил да се запишеш на ателие на Мазна Мона и след това да споделиш опита си. Надявам се твоите преживявания там да допринесат за намиране на отговора който поставяш: „Защо с тази омраза бе хора“. Това ще бъде хубаво начало за дискусия с темата “ Обичаме ли Мона или не“. В западна Европа има десерт „Мона“ много обичан и предпочитан от децата. На мен ми е трудно да го сравня с Мазна Мона, колкото и да го желая.
  Приятна вечер,
  Крас

 24. И аз бях възхитена от направеното от Мона. Веднага реших да запазя места за уикенда за някое от ателиетата, но след запитване за цените, много бързо се отказахме със съпругът ми. Жалко…не всеки може да си позволи това удоволствие. Навсякъде така го описва г-жа Чобан по статии, безплатна домашна храна еди какво си, еди що си, но за една нощувка по 150-200 лв на човек…жалко , че пропуснем.

 25. Госпожо Антимова, в журналистиката правилото „Ако застанеш с лице към властта задните части са към народа“, принципът важи и в ежедневието. Това че Вие сте с лице към Мона Чобан не значи, че зад гърба Ви няма истина. Тя е там независимо дали я приемате или не. Тук не става дума нито за злоба, нито за завист, няма и жълти нюанси, не говорим и за разследваща журналистика. Бъдете част от обективната журналистика, а не от платената…. независимо под каква форма. Приемете мнение и на други… Никой не е против това което прави г-жа Чобан……тя не е единствена с такива проекти. Посещавали сме и други такива проекти в други български села. Там се резервират места с година напред…..и вярвайте за тях няма журналистически статии….Навсякъде има хора, човещина не е изродена….. просто я потърсете, злобата не доминира, просто има и обективност, независимо дали ни харесва или не.

 26. странно, аз даже не знаех че тази писателка има мъж. Тя винаги е говорила само за себе си и никога за него. Истина ли е всичко това което се коментира?
  Не е за вярване.

 27. Днес случайно попаднах на статията и коментарите.
  Моля Ви ,престанете да пишете и ровите в личния живот на сина ми Димитър и съпругата му..Той достатъчно е наранен,като е дал 10 години труд,мечти и надежди за семейство и с.Киселчово.
  Това го натоварва допълнително,което не е необходимо.

 28. До Мазна Мона
  Вие отправяте молба да пишем правилно, ние обикновените хора. Ще е добре ако отправите подобна молба към журналистката Боряна Антимова. В нйната статия “Мона Чобан презря Париж заради Родопите” има нагледен материал. На снимката с текст “Емил Рупцов с любимите му коне” Боряна Антимова дава да се разбере, че не познава добре българската граматика. Текста трябва да гласи “Емил Рупцов с любимите СИ коне” (ако нещо е притежание на подлога, задължително се употребява възвратното местоимение свой (своя, свое, свои), кратката форма -си. Аз, обикновения човек очаквам от журналистката Боряна Антимова да е Ограмотена а не Уграмотена.
  Айде, живи и здрави! Хахаха, каква безбожна ароганция от писателка претендираща да възроди българските обичаи, да спаси едно загиващо родопско село.
  Приятна вечер Мазна Мона.
  Крас

 29. Скъпа Боряна Антимова,
  Коя кауза в рая на Мазна Мона е приел местния млад мъж от Смилян Емил Рупцов? Мога да си представя, че се грижи за конете и всичко останало но не виждам какво допринася за потенциалния клиент, че го споменавате.
  Вие, Боряна забравяте, че клиента, куповача на услуга е този който плаща и трябва да знае условията преди да премине към плащане.
  Е живот и здраве Борянке.
  Има още много да се учиш. Успех.

 30. БРАВО Крас,
  Точно на място.
  А да не говорим как държавата трябвало да подпомага такива проекти,че даже и с еврофондове,какви бенефициенти???

 31. Урановата пътека за Киселчовския водопад

  Начална точка на пътеката за водопада е остър завой, който се намира между долната и горната махала на Киселчово. На този завой можете да паркирате и да тръгнете по черен Коларски път покрай реката. След 100 метра се спускате в речното корито и пресичате малката Киселчовска река. Излиза се на широка поляна с няколко стари постройки. До преди десетина години в района се е добивал уран и все още могат да се видятнезапечатани минни галерии. Пътеката минава покрай входа на една от тях и след това навлиза в смесена гора, започвайки леко изкачване срещу течението на реката. До водопада се стига след 20—25 минути приятна разходка в каньона.

  П.С. От няколко места са взети проби в раьона на Киселчово и радиацията е два пъти повече от допустимата. Това също е магия на Киселчово за която не се говори. Жалко.

 32. Урановата пътека за Киселчовския водопад-кратко продължение

  В района до преди десетина години се е добивал уран, има няколко галерии, останали все още незапечатани. Именно покрай такава галерия се преминава в началото. От дълбините и блика голямо количество вода, която знае ли Бог, може и радиоактивна да е.

 33. ИАОС – Резултатите от анализираните проби от района на МДП“Възход“ почва и скални материали от щолна 48-с.Киселчово,показват повишена специфична активност на естествени радионуклиди.Така,че не се знае каква вода се използва.

 34. До Антон

  Благодаря за вещата информация. Аз не съм специалист но мисля, че газовете, които се събират в запечатаните щолни са тикаща бомба. Те излизат по естествени пътища и попадат в околната среда. Знаете ли нещо повече относно натрупали се газове в урановите мини?

  Поздрави
  Крас

 35. Още една Уранова Екопътека в Киселчово

  Анализирани са и проби от земеделски земи в местността “Картофена нива”, намираща се в района на бившия уранодобивен у-к “Изгрев”, с. Барутин. Стойностите на специфичната активност на естествените радионуклиди в тях достигат до 15 пъти над фоновите, което е наблюдавано и през предишни години и се дължи на старо замърсяване от разпилян руден материал.

 36. Здравейте всички злобни хора с Вашите коментари,здравейте всички поклонници на френско-българската псевдо писателка и нейният проект.
  Прочетох коментарите тук и във фейсбук.
  Познавам добре Мона/Цанка/.
  Чудя се за какво са тези хвалби,поклони,реклами….?
  Ще задам няколко въпроса за размисъл,на които аз имам отговорите.
  Защо Цанка се разведе с първият си мъж Румен?
  Защо Цанка с двете си дъщери избра мъж,работещ,с финансови възможности във Франция?
  Защо Цанка отиде в Париж с децата си?
  Защо напусна вторият си мъж?
  Колко трудов стаж има Цанка и какъв тираж книги е продала?
  С какви средства тя е закупила къщи в селото?
  Колко доброволци използва?
  За какъв проект говорите,след като всичко е за печалба?
  Защо в сайтовете обявява къщи за гости,къде отива проекта?
  Прочетохте ли една книга на тази псевдописателка?Да не говорим за книгата й Сексът не е повод за запознанство.
  Какви цени предлага за ателиета?
  Мебелите от Франция кой и осигури?
  Плаща ли си данъците?
  Колко хора,които са отишли на ателиета повтарят и потретват?
  Да не говорим за чистотата и храната там.
  Защо постоянно се изтъкваше Аз,Аз….в медиите?Нямаше ли съпруг?
  Останете със здраве и когато пишете и рекламирате мислете….

 37. П.П.
  Тези,които пишат,че коментарите са злобни,косите им се били изправили от ужасните написани истини,дааа, истината винаги боли.НЯМА НИКАКВА ОМРАЗА,ИМА ИСТИНИ.
  ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДНЕ!
  ОСТАВЯМ ВИ ЗА РАЗМИСЪЛ.

 38. До Божидар

  Защо, защо, защо … … … Защото липсва емпатия. Липсата на емпатия е черта на вторичните нарцистични разстройства.

  Поздрави, Крас

 39. До Крас
  Браво,точно определение за госпожа Цанка.За неграмотните нека изясним.
  Страдащите от нарцистично разстройство фантазират за собствената си слава,интелегентност и умения.Вярват в сеоята неповторимост.Арогантни,егоисти и липса на емпатия/съчувствие/.
  Това е Цанка
  Поздрави

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.