Монголските власти осуетиха отвличането на турски учител

Турски учител, станал мишена на предполагаемо отвличане, което бе осуетено от властите на Монголия, благодари днес на привържениците си, след като напусна болница, където бе прегледан след премеждието, предаде АФП.

Запитан кой се е опитал да го отвлече, Вейсел Акчай каза: „Не знам“.

Драмата се разви в петък, когато монголските власти не разрешиха излитане на самолет, за който се смята, че е на турските ВВС. Това станало след получен сигнал, че нападатели похитили турски гражданин, свързан с религиозна група, определена от Анкара за терористична организация.

В последните седмици турското разузнаване извършва операции в чужбина за връщане на лица, свързани с базирания в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен. Анкара го обвинява за организирането на неуспешния опит за преврат срещу президента Реджеп Ердоган през лятото на 2016 г.

Най-малко 5-има мъже сграбчили Акчай (50 г.) пред дома му в монголската столица Улан Батор в петък сутринта и го тикнали в микробус, твърдят очевидци и негови приятели. Той е директор на училище в Монголия, за което се твърди, че е свързано с Гюлен, въпреки че учителите в него отричат, посочва АФП.

Когато не се явил на работа, членове на семейството му и приятели се обадили в полицията.

Междувременно похитителите отвели Акчай на международното летище „Чингис хан“, където около 13 ч местно време кацнал малък пътнически самолет. Той имал опознавателни знаци TT4010, според които е на турските ВВС, сочат данните на сайта за следене на полетите flightradar24.com.

И започват 8 часа на напрежение между похитителите и монголските власти, които не позволяват на самолета да напусне стоянката.

Междувременно са привикани представители на турското посолство, а депутати и стотици демонстранти се събират на летището, носейки плакати с искане за освобождаване на Акчай.

Тъй като развръзката на случая се проточва монголският зам.-министър на външните работи предупреждава турските дипломати, че всеки опит за отвличане от територията на страната му ще бъде приет като „сериозно нарушение на независимостта и суверенитета на Монголия“.

Турският външен министър Мвлют Чавушоглу отрича обвиненията в телефонен разговор с монголския си колега Дамдин Цогтбаатар, съобщи монголското външно министерство.

Но в Улан Батор не били убедени.

Самолетът излита в 21 ч и 25 минути в петък без Акчай, който е отведен за разпит в полицията и след това изпратен за преглед в болница.

„Благодаря на всички“, заяви той към привържениците си при напускането на болницата.

Коментари

Задължително поле