Монети за „късмет“ в двигателя, къри и пчели бавят полети

Резултатът от атаката на рояк пчели срещу пътнически самолет на московското летище „Внуково“.

Необичайни причини водят до закъснения

Обикновено причините за самолетни инциденти се дължат на лоши метеорологични условия, технически неизправности, а напоследък се увеличават аварийните кацания заради предполагаема терористична заплаха. Но има и други, често чудати причини за отложени полети, напрежение и недоволство сред пасажерите и извънредни ситуации.

Китайка на 80-годишна възраст наскоро доведе до 6-часово забавяне на вътрешен полет от Шанхай, след като решила да хвърли няколко монети в двигателя на самолета... за късмет. Жената с фамилия Цюи, за която бе съобщено, че е будистка, бе задържана от полицията след сигнал на други пътници на международното летище “Пудон”. Органите на реда съобщиха, че няма да повдигат обвинения срещу нея. “Не е имала предишни криминални прояви, нито психически проблеми. Твърди, че хвърлила монетите като молитва за безопасен полет”, съобщи шанхайската полиция. Нейни служители открили поне 9 монети, една от тях в двигателя на самолета “Еърбъс А340”, а останалите на пистата.

Протест срещу пиян пилот

Пътници в Москва настояха пилотът им от полет на “Аерофлот” до Ню Йорк да бъде сменен, тъй като бил пиян. Първият знак за това дошъл, след като командирът на полета започнал да фъфли в обръщението си към пилотите. Инцидентът станал през февруари 2009 г., в момент, в който репутацията на руския превозвач вече била на дъното заради серия от проблеми със сигурността. “Първото, което ми хрумна, бе, че “този тип е пиян”. Трудно разбирах дори на какъв език говори”, сподели един от потърпевшите пътници. След това пилотът излязъл, залитайки от кабината на машината “Боинг 767” с кървавочервени очи. В крайна сметка екипажът бил сменен и самолетът излетял безпрепятствено.

Къри включило алармата за пожар

Пътнически самолет на “Еър Индия” по маршрута Мумбай-Франкфурт бе принуден да се върне, след като чанта с люто къри задействала алармата за дим и пожар през юни 2009 г. Пилотите на машината “Боинг 747” активирали пожарогасителите, след като получили в кабината сигнал за пожар в багажното. Когато обаче самолетът се върнал обратно в Мумбай, инженерите заявиха, че причина за включването на алармата е чантата с къри. Тя била свалена от самолета, който успял да излети след 12-часово закъснение.

Животни и насекоми

Змии, плъхове, мишки и скорпиони са възпрепятствали самолети от излитане, но през юли 2015 г. самолет на “Еърбъс” на московското летище “Внуково” бе буквално атакуван от огромен рояк пчели, които облепиха цялото му ляво крило и част от илюминаторите. Машината тъкмо трябвала да излети за Санкт-Петербург и за щастие всички пътници вече били в салона, така че не е имало пострадали. Служителите на летището успели бързо да прогонят насекомите и полетът закъснял само няколко минути. Причините за инцидента обаче остават неизвестни.

Летец губи ръка и контрол

Пилот на британска нискотарифна авиокомпания за кратко изгубил контрол над самолета, тъй като изкуствената му ръка се измъкнала. Самолетът с 47 пътници трябвало да кацне в Белфаст от Бирмингам през февруари 2014 г., когато протезата се разхлабила. В резултат машината подскочила при лек удар със земята при приземяването, но никой от пасажерите не е пострадал. Пилотът пък обещал в бъдеще да бъде по-внимателен при проверката на изкуствения си крайник.

Друг британски пътнически самолет бе принуден да се върне в Кардиф, въпреки че бил на минути от дестинацията си - парижкото летище “Шарл дьо Гол”. Въпреки че имал 30-годишен стаж, пилотът съобщил на пътниците, че “не е квалифициран да каца в мъгла” и поел по обратния маршрут.

Само за вегетарианци

Бурни реакции в социалните мрежи предизвика неотдавна националния превозвач “Еър Индия”, който забрани сервирането на месни храни на икономична класа във вътрешните полети. Официалната причина е, че по този начин щели да бъдат направени икономии. Въпреки това мнозина видяха в тази стъпка дискриминация и подчертаха, че тя няма да се отрази особено на бюджета на авиокомпанията. “Скоро стюардесите ще трябва да говорят само хинди, а след това всички ще стават за химна преди полет”, пошегуваха се потребители в туитър с намек към политиките на премиера националист Нарендра Моди.

 

В Сан Франциско

Ужасяваща катастрофа се размина на косъм

15_4_max

На 7 юли т.г. по случайност бе предотвратен инцидент, който можеше да стане най-голямата авиокатастрофа в историята. Пътнически самолет на „Еър Канада“ със 140 пасажери на борда летял от Торонто за Сан Франциско, но погрешка се насочил не към пистата за кацане, а към тази за рулиране, където в този момент имало други 4 лайнера.

Пилотът съобщил за „някакви светлинки“ на пистата, които явно са били самолетите. Диспечерът обаче го уверил, че пистата е свободна. Няколко секунди по-късно в разговора се намесил друг глас, вероятно на някой от пилотите, който казал „Накъде лети този тип?“. Канадската машина "Еърбъс" преминала само на 30 метра над два от готвещите се да излетят самолети, сочи предварителният доклад. След това диспечерът наредил кацането да бъде прекратено и така катастрофа с огромни мащаби била осуетена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини