Теменужка Петкова: Готовността на страната ни за есенно-зимния сезон е добра "Булгартрансгаз" е платила аванс от 250 млн. лв. за "Балкански поток", заяви енергийният министър

Как се плаща в ресторант с перли?

Дерменджиев: Ще направим всичко възможно, за да се класираме на Европейското първенство

Тодор Кантарджиев: Сега е точният момент за поставяне на противогрипна ваксина

Министър Маринов: Има задържани след акцията за купуване на гласове в Несебър, сред тях е и кметът Те ще бъдат конвоирани до Столичното следствие днес

Президентът на Чили обяви пакет от социални мерки, за да спре протестите в страната

Обсъждат проектобюджета на НЗОК за 2020 г.

Путин и Ердоган съгласуваха план за прекратяване на бойните действия в Северна Сирия

Певицата Мария се показа без грим (СНИМКА)

Загорчич и Ангелов – мохиканите на Първа лига

Британският парламент отхвърли искането на Джонсън за бързо прокарване на законопроекта за Брекзит

Блъснаха момче с тротинетка, изскочило на булевард в София

Продължава издирването на 18-годишния затворник, избягал от общежитие в Смолян

Монтана бори туберкулозата, макар и с малко пари от държавата

Седмица за профилактика на туберкулозата организира МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” в Монтана.

От 19 до 23 юни всеки ще може да се прегледа безплатно в областната болница, която за втори път тази година в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол върху туберкулозата обявява кампания срещу „жълтата гостенка”.

Монтана бележи сериозен напредък в справянето с болестта, има ясно изразена тенденция на спад в заболеваемостта. За последните 10 години болните са намалели почти двойно – от 43 на 23,3 на 100 000 души. Делът на пациентите в област Монтана се доближава до средната заболеваемост в страната, която за 2016 г. е 21,3 на 100 хиляди жители, отбелязват експертите.

Глобалният фонд за лечение на туберкулоза, малария и СПИН през 2018 г. приключва 10-годишна програма в България. До 2011 г. фондът финансираше на сто процента дейностите по превенцията и лечението на тези тежки болести. В последните повече от пет години финансирането от фонда е на 50%, като останалите средства са грижа на държавата в лицето на Министерството на здравеопазването. За съжаление обаче държавата не изпълнява изрядно задълженията си за дофинансиране по програмата, твърдят медиците.

„Парите, които дава МЗ, не покриват цялата издръжка на туберкулозно болните. Ако не е ръководството на нашата болница да дофинансира лечението, няма как да се справим”, заяви д-р Цветан Петров, който е мениджър и координатор по Програмата в Монтана.

Лекарят с 44 годишна практика в Тубдиспансера споделя с горчивина, че не е получил възнаграждението си от МЗ още за първото тримесечие. „Болните обаче получават грижи в пълен обем според програмата за лечение, а и на медицинските сестри парите за първите три месеца вече са изплатени”, допълва той.

Според програмата на Глобалния фонд за борба с туберкулозата, маларията и СПИН-а до 2030 г. „жълтата гостенка” в България трябва да е ликвидирана. За да стане това обаче, трябва да бъдат обединени усилията на здравните власти, неправителствените организации и активните граждани за профилактика и своевременно откриване и лечение на болните.

Ако след приключването през 2018 г. на работата на Глобалния фонд в България държавата не осигури необходимите средства, то постигнатите резултати бързо ще се сринат и туберкулозата отново ще настъпи, категоричен е д-р Цветан Петров.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.