МОН дава 76 млн. лв. за образователни програми за развитие

Oколо 76 млн. лв. от държавния бюджет през 2019 г. са предвидени за 17 национални програми за развитието на образованието. Това съобщи в МОН зам.-просветният министър Таня Михайлова. Тя подчерта, че фокус на програмите е модернизация на българското образование.

Една от новите програми на МОН е програмата “Иновации за действие”, за която образователното министерство отделя 1,5 млн. лв. Тя предвижда партньорство между училищата за изготвяне на материали - брошури, презентации. Очаква се разработване и на сайт, където разработките да бъдат качени. Платформата ще ориентира и за видовете иновации в различните училища. Михайлова обясни, че програмата предвижда да включи над 500 училища.

Зам-министърът допълни, че една от новите национални програми - “Мотивирани учители” ще даде възможност на специалист в различни области да придобият допълнителни квалификация в предмети, при които има недостиг на учители.

Михайлова обясни, че новата програма “IT фирми в училища и учители в IT фирми” акцентира върху възможността IT сектора да навлезе в училище. По нея са предвиден 1 млн. лв. Очаква се IT фирми да провеждат семинари в училища в горен курс. Освен това учители ще могат да се запознаят с работата в IT фирми под формата на обучение и стажове с цел актуализиране на знанията си.

Програма “Обучение IT кариера” предвижда обучение на учители от направление компютърни науки.

Коментари

Задължително поле