МОН и прокуратурата проверяват случая на агресия над ученик със специални образователни потребности в Перник

Снимка: Pixabay

Мобилна група от психолози към Министерството на образованието и науката (МОН) заедно с представител на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование ще окажат помощ на място с детето, станало обект на агресия в Перник. Те ще работят и с всички останали ученици свидетели и участници в недопустимия случай. Психолозите ще останат на място колкото време е необходимо, съобщават от МОН.

Министерството на образованието и науката започва и цялостна проверка, за да се провери взети ли са всички мерки за превенция на подобни ситуации, имало ли е други сигнали и нередности, за които не са били уведомени в Регионалното управление на образованието и какви действия се планират в бъдеще.

При нужда МОН ще съдейства с психологическа подкрепа и за семейството на детето, станало жертва на агресия, както и с подкрепа за повишаване на квалификацията на преподавателите за реакция в подобни ситуации.

Междувременно Районната прокуратура в Перник възложи проверка по прокурорска преписка, образувана след самосезиране по информация в медии за извършено престъпление. В нея се съдържат данни за нанесена телесна повреда по хулигански подбуди над дете.

Наблюдаващият прокурор разпореди на полицейския орган да установи самоличността на лицето, нанасящо удари, което следва да даде пълни обяснения за случая.

В хода на проверката трябва да се установят всички очевидци на деянието, включително и лицето, заснело видеоклип със сцени на насилие, като им се снемат пълни и изчерпателни обяснения във връзка с деянието.

Сведения по случая ще предостави и пострадалото дете. Предстои да бъдат изискани документи, в това число от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните за образувани възпитателни дела и респективно дали са наложени възпитателни мерки, както и от съответното учебно заведение.

Припомняме, че клипът е направен на 12 ноември. Той бе разпространен в социалните мрежи, като на него се вижда как ученик, със специални образователни потребности от Перник, е малтретиран и бит от момиче.

Всички ученици от видеото вече са идентифицирани, а родителите им са уведомени за извършеното деяние.

Кметът на Перник Станислав Владимиров категорично осъди деянието от кадрите, заснети с телефон, заявявайки: "Хората със специални потребности имат право на живот без насилие и дискриминация. Агресията и саморазправата не са начин за решаване на проблеми. Те са престъпление и ще бъдат наказвани". 

Кметът съобщи още, че ще се срещне с момчето и неговите съученици, за да засвидетелства институционалната си подкрепа по случая.  

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование