МОН препуска със сливането на вузове

 

На обсъждане, въпреки споразумение

 

Бързат и с наукометрията

Сагата с концепцията за сливане на държавни университети под една юридическа шапка, лансирана от просветния министър акад. Николай Денков в началото на годината, продължава в разгара на лятото и политическата криза. МОН препуска в последния момент с промените, коментираха ректори пред “Труд” факта, че документът бе качен за обществено обсъждане днес.

Споразумението, до което са стигнали на последната работна група през юни в МОН с Денков, е било да оставят сливането за обсъждане през октомври, е сега министерството едностранно го нарушава, казват те.

В концепцията е посочено, че вузовете ще се обединяват на териториален, тематичен или смесен принцип по свой избор, че ще имат обща кандидатстудентска кампания и Ректорски съвет, от ректорите на съставните висши училища. Но вузовете имат доста обструкции по темата. Официални становища по концепцията, преди да бъде качена за обсъждане, в МОН са получили от Съвета на ректорите, ЛТУ и ВУТП.

Ситуацията сега предизвиква пореден взрив в системата, коментират в академичните среди. “Шокирана съм, защото ние на работна група се разбрахме да продължим обсъждането на концепцията през октомври. За мен е изненада, че тя се появява в разгара на лятото, когато всички са в отпуск и може би надеждата е да остане скрита, непрочетена”, коментира пред “Труд” проф. Миглена Темелкова, ректор на ВУТП.

В същото време много ректори се притесняват, че се бърза и с промяната на наукометричните показатели, които също да бъдат качени за обсъждане.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование