Голф комплексът до Елин Пелин има нов собственик Имотът е продаден на българска компания, собственост на бизнесмена Мирослав Печев

Над 3000 софиянци дават жилищата си на туристи Броят на обектите, предлагани чрез Airbnb, расте с 80% годишно

Два изтребителя „Юрофайтър“ се сблъскаха в Германия, един пилот е загинал

Холандия без мобилни и стационарни телефони заради авария

Буря отнесе покрива на кооперация в Пловдив

Наредба ще доведе до хаос в туризма Нормативният акт не прави разлика между продажба и плащане в сектора на услугите

Двоен стандарт при 30% от храните в ЕС Кока - колата с глюкоза и повече калории у нас

Аварийно-спасителни екипи в Пловдив са реагирали над 40 сигнала заради дъждовете В София пожарникари са отработили 42 сигнала

Ханде Ерчел ще става леля

Тръмп обяви строги санкции срещу Иран, засягат и върховния лидер аятолах Али Хаменей

Ролс Ройс губи клиенти сред родните милионери Броят на Поршетата в страната нарасна с 10% само за година

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 25 юни 2019

Вдигат пенсиите на 2,13 млн. българи Увеличението ще е с 5,7%, най-високата става 1200 лева

Еленко Божков: Блокът на „ТЕЦ Марица – изток 2“ няма да може да работи на въглища дълго време след пожара

Проф. Христов: Комунизмът в учебниците по история е представен манипулативно

Мораториум върху откриването на нови вузове Законопроект предвижда създаване на Национална карта на висшето образование

В едногодишен срок от влизане в сила на закона министърът на образованието трябва да разработи и внесе в Министерския съвет Националната карта на висшето образование у нас.

Образователният министър ще утвърждава политика за развитието на всяко държавно висше училище

Установяване на мораториум върху откриването на нови висши училища, основни звена и филиали в държавните висши училища до приемането на Националната карта на висшето образование. Това са част от специфичните мерки, които са залегнали в проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за висшето образование. Документът, който е качен за обществено обсъждане, предвижда още министърът на образованието и науката да утвърждава политика за развитието на всяко държавно висше училище.

Сред основните мотиви за предложените промени е да се ограничи необоснованото разрастване на институционалната мрежа за висше образование. За това се предлага създаването на Национална карта за висшето образование, която трябва да стимулира университетите да съсредоточат усилията си върху подготовката на кадри за пазара на труда с необходимото качество. Тя ще определя профилната и териториалната структура на висшето образование в страната по професионални направления и специалности от регулираните професии.

Предвижда се регламентиране на реда за откриване на филиали и колежи в структурата на частните висши училища – това ще става по реда на откриването на тези звена в държавните висши училища – с 8 акт на Министерския съвет и след положителна оценка на съответния проект от Националната агенция за оценяване и акредитация.

Определят се и университети като изследователски – не като вид висши училища, а като статут за 4 години, който се придобива с включването им в списък, утвърден от Министерския съвет, актуализиран всяка година.

Сред промените при управлението на университетите е Съветът на настоятелите да включва и представител на общината, в която е седалището на висшето училище. От друга страна, в състава на Академичния съвет на държавните висши училища със съвещателен глас да участват и членовете на Съвета на настоятелите.

Освен това министърът на образованието ще сключва договор за управление с избрания от Общото събрание на висшето училище ректор. Последният ще изготвя ежегоден отчет до министъра за изпълнението на задълженията по договора.

За да се стимулира професионалното развитие на младите преподаватели, с предложените промени в органите за управление на висшето училище се увеличава квотата на младите преподаватели, пише в законопроекта.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Пернишкият на боку трябва да остане!

  2. Естествено преподавателските и ректорските състави ще протестират. Но 51 университета, между които сноват софийски „даскали“ без никакво старание за повишаване качеството на преподаване си е чист хаос – ловене на риба в мътна вода. Вярно, че университетите трябва да са независими, но и те като магистратите разбират независимостта си по български перверзно: „Аз да си натупам патката, на другите съм им е… майката“ „Другите“ в случая са студентите. Затова всеки „независим“ българин, оставен да решава „по съвест“ трябва да бъде контролиран. Необходим парадокс, защото българин морал и съвест няма. Какви 51 университета, след като има 1000 университета с по-висок рейтинг от най-престижния ни университет – софийския? Къде са останалите? Няма ги в класациите, но със сигурност са на опашката на света. ДА СЕ ИЗГОНЯТ ОТ ОБРАЗОВАНИЕТО МУХЛЯСАЛИТЕ ЧЕРВЕНИ ДЪРТАЦИ СЪС СТАЛИНСКИ МАНТАЛИТЕТ и БРЕЖНЕВСКО МИСЛЕНЕ. Логиката им на мислене е наистина 45 години встрани от света. ЧИСТКА в цялото образование: инспекторати, общински съвети, всички училища от начални до висши, цялото МОН. Тази мътна вода трябва да се филтрира, за да се избистри. Поканете западни преподаватели на летни семинари, задължителни за нашите. Дайте не само заплати, а път за растеж в йерархията на млади хора ако дават добри резултати.

  3. Статията за матурата по БЕЛ в 24 часа показва, че българистите в МОН и учител(к)ите нямат връзка с реалния свят. Другарки и другари, вторачили сте се в правописните си речници и хабер нямате за реалния свят (вероятно имате, защото децата ви със сигурност са или в чужбина, или се готвят да заминават). На съвременното изпростяване, водено от САЩ и копирано по целия свят да се заяждаш за едно тире в думата „уебсайт“ си е глупост. Вярно, че децата правят много правописни грешки, но вие ги учите на рядко използвани думи в речта и деловата кореспонденция (пример от статията – Рилският и Троянският манастир). Журналистите по радио и телевизии пък са на жалко ниво в думи, изречения, интонация и КУЛТУРА! Горките! Научете ги поне тях като дойдат в СУ. (Ако самите преподаватели не са на студентско ниво. Нали знаем, че рейтингът на СУ е някъде около хилядата университета по света!). В реалният живот децата, които искат да учат наблягат на чуждите езици. Както пише в статията 10 хиляди ще отлетят. Ще останат по-малко от 40 хиляди, които ще завършат ВУЗ и ще търсят работа. Работодателите ще искат грамотност, която се използва в тяхната работа и няма да върнат някого заради тирето в „уеб-сайт“. По света има честотни речници за различни сфери на живота – журналистика, литература, ежедневен език и т.н. ОНЕЗИ ТЪРТЕИ В БАН ЗАЩО ОЩЕ НЕ СА ГИ НАПРАВИЛИ И ПУСНАЛИ ОНЛАЙН, а се заяждат с метеоролозите – хората, които единствено вършат някаква практическа работа? Вие от МОН ГОВОРИТЕ ЛИ СИ С БАН ИЛИ СТЕ НА НОЖ както всички други институции у нас?

  4. Напълно съгласен с написаното по рано от професор.Само да добавя по повод намеранието
    за мораториум;“Сетла се Мара да се побара“.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.