Морето завря от паламуд

Изкарват лодките посред нощ, дори при лошо време

Най-много има между Черноморец и созополския остров Свети Иван, и при устието на Ропотамо

Пасажите с едри риби се появили още преди месец

„Морето ври от паламуд. Пасажите се появиха още началото на септември, но никой не вярваше, че рибата ще е толкова много. Радваме се като деца”, разказват рибари от Бургас пред „Труд” и се кръстят нещо да не развали слуката им.

Първоначално паламудите били малки - по 250 грама, но бързо стигнали почти до килограм. Причината за това е, че имало много „ем”- дребна прозрачна бяла рибка, наречена „ува”, с която паламудът се хранел, споделя рибарят Жельо Попов от селището Ченгене скеле край Бургас.

„Много едър и рано дойде тази година”, обяснява Попов. През ветровитите дни, които хванаха миналата седмица, в морето влизали само големите лодки – „Казваме им „мичуринките”, защото едно време ги правеха в завод в Царево, чието старо име е Мичурин”, добавят колегите му. Слуката била неочаквано добра - по десет каси на лодка на вечер. Най-много били пасажите между Черноморец и созополския остров Свети Иван, както и при устието на Ропотамо.

На рибната борса „Краснодар” в Бургас пресният паламуд сега върви по 8 лева килото. По сергииге има и едър чернокоп - по 8- 9 лева, защото още е кът, и по- дребен сафрид - по 6 лева за кг.

Сафрид, барбун и чернокоп радват и рибарите по Северното Черноморие. В последната септемврийска седмица е имало и добър улов на дребен паламуд, но в момента лодките стоят вързани по кейовете заради бурното море. Стопаните им не се притесняват, защото очакват силен сезон.

Първите белези са налице - за разлика от миналата нулева година, сега морето ври от чернокоп. Затова цената му на борсата във Варна падна двойно за дни от 15 до 7-8 лв./кг. Сафридът също поевтиня от 8 на 5-6 лв./кг, а най-дребният - граца, се продава по 3 лв. като хамсията и едрата трицона. Барбунът върви по 5 лв. килото, а най-евтина е цацата - 2 лв./кг. По-достъпна е цената дори на калкана, която падна от 28 до 22 лв. за кило. Рибарите се надяват на богат улов чак до края на годината. Те чакат скоро и на Север да се появят едър паламуд и лефер, които се хранят със сафрид и барбун.

Паламудената есен сгрява сърцата на рибарите и те се стягат да консервират част от улова си с майсторлък, който през годините са учили от старите морски вълци.

„Тази година паламудът има от Царево до Созопол”, коментира и рибарят Георги Пейчев от Царево. – „Предоволни сме, богата е годината. Снощи колегите са хванали пак доста риба, екземплярите били по 800 грама. Трябва да се внимава обаче с времето. В Черно море то се променя за броени минути, излизат големи вълни и силен вятър и трябва да сме нащрек. Всички тези циклони, които минават наоколо оказват влияние и то бързо става много опасно”. Според него, есента е богата на паламуд, но не знае как ще е с чернокопа в техния район.

 

Най-романтичният улов

Нощем пасажите светят

Уловът на паламуда е най-романтичният от всички други, въздишат рибарите. Мнозина го сравняват с любовна игра. Вълнуващо е, защото дебненето е голямо. При липса на лунна светлина, нощем, лодките на рибарите започват да пърпорят, докато стигнат навътре в морето. Там започва преследването. Пасажите от риба фосфоресцират - светят в морската вода. Щом ги видят, рибарите светкавично обграждат с лодките си паламуда. Започват да викат, да дрънчат, за да го уплашат, така че той да се скупчи в средата. И тогава хвърлят мрежите.

Ако има луна, отиват навътре в морето, хвърлят мрежите и чакат паламуда.

 

Пазар

За 5-6 лева уловът отива при търговците

Край Ахтопол паднал и първият лефер

„Снощи хванах 7 каси паламуд. Ако ги смятаме по 20 кила на каса, то значи че съм наловил 140 килограма”. Това разказа пред наш екип рибарят Енчо Енчев от Ченгене скеле в събота.

И той хвърлил мрежи край Черноморец. По думите му, там водата е по-чиста, а и теченията явно пригаждат на рибата, затова се движи в този район. В залива на Ченгенето паламудът не влизал.

Всичката риба морските я продават на търговците. Но не на пазарна, а на по- ниска цена. Като видели, че рибата е много, търговците я изкупували по 5-6 лева за килограм.

„За съжаление няма какво да я правим и дори на по-ниска цена я даваме”, казват риболовците. За веяне още било рано - рибата била мека, а и трябвало да се застуди.

В Ахтопол също са доволни от есенната слука на паламуд - по 100-200 риби на лодка в събота. Ахтополчани, които имат мощна риболовна флотилия, се похвалиха, че покрай паламуда, в мрежите им паднал и малко лефер - първият за сезона.

Рибарите чакат хубаво време и още по- голяма слука до края на есента.

 

Божествените рецепти

На скара, в тавичка или веян

03-11Класическата рецепта за паламуд е печен на скара. Вкусен е и ако се нареже на парчета и нареди в тавичка, а отгоре се залее със сос от домати, лук, магданоз, 100-150 грама стафиди, черен пипер, сол, десетина счукани ореха и половин лъжичка кимион. Рибата се покрива със соса и се залива със зехтин, после се пече във фурната. Консумира се с вино или мастика.

Класика е и веяният паламуд, който престоява първо в саламура, „за да му се вземе кръвта”, а после се натъпква в едра сол и се държи в съд покрит със сол на хладно място цели 20 дни. След това се измива и стои в чиста вода три денонощия, после се увесва за опашката на проветриво място и се вее.

 

Капитан Красимир Вангелов:

Вятърничава риба е

03-10Паламудът е вятърничава риба. Накъдето духне вятърът, там отива. Ето, появи се, но един месец не може да изкара - духна от северозапад,и никакъв го няма. Сигурен съм обаче, че ще се върне, защото рибата се влияе от две неща- от температурата на водата и от храната. Това разказа пред „Труд” капитан Красимир Вангелов от Несебър, който има риболовен кораб и обясни: „Водата е още топла- 22-23 градуса, а любимата храна на паламуда - хамсията е в изобилие. Появи ли се вятър от юг, югоизток или изток и пасажите ще дойдат.

В момента, капитан Вангелов и колегите му ловят и доста чернокоп.

Според него, пикът на паламуда е през 5-6 години. Миналата година нямало, по-миналата не бил много.

- Сериозно количество ловихме през 2012-та година. Сега по 200-300 риби на лодка също не е кой знае какво, допълва Вангелов. За да се каже, че има много паламуд, трябва рибарите да могат да изхранят семейството си с него.

Любимата храна на паламуда е хамсията, също и дребният чернокоп. Тя е основна. А т.н. риба „ува”, както и казват колегите, ние я знаем като „стъкленка”, също го примамва, но основната му храна е хамсията. Паламудът се лови с мрежи - „фустанели” и „воли”, казва Красимир Вангелов.

Коментари

Задължително поле