Скатов се подготвя за изкачването на 14-ия си връх

Шеф на „Нисан“ арестуван за измами Укривал доходи и харчел фирмени пари за лични нужди

Испания иска гаранции за Гибралтар в проектоспоразумението за Брекзит

Обучават лекари и психолози за ранно откриване на депресия

Соня Йончева идва в България Звездната прима пристига за кинопремиера

Над 200 ученици се запознаха с културата и традициите на Австрия Областният управител на Велико Търново проф.Любомира Попова прие посланика на Австрия

22 г. затвор за двама трафиканти на хероин

Германия прекрати оръжейния експорт за Саудитска Арабия

Млади изследователи от Стопанска академия представиха свои разработки Творческите работи бяха презентирани на 11-та докторантска научна сесия

КПКОНПИ е внесла иск за отнемане на имущество от Евелин Банев-Брендо и семейството му на стойност 23 275 542 лева

Гуардиола виновен за кризата на Германия

Искат забрана на Иванчева и Петрова да напускат страната

Треньорска рокада в „Левски“ заради вратарите, Михайлов пред подпис

Специализираната прокуратура с подробности за ареста на Петко Дюлгеров

Министър Ангелкова на среща с контролните органи в Боровец за подготовка на сезона: Прогнозите са за 5% ръст на посещенията за зима 2018-2019 г.

Морето завря от паламуд Изкарват лодките посред нощ, дори при лошо време

На рибната борса „Краснодар” в Бургас пресният паламуд върви по 8 лева за килограм.

Най-много има между Черноморец и созополския остров Свети Иван, и при устието на Ропотамо

Пасажите с едри риби се появили още преди месец

„Морето ври от паламуд. Пасажите се появиха още началото на септември, но никой не вярваше, че рибата ще е толкова много. Радваме се като деца”, разказват рибари от Бургас пред „Труд” и се кръстят нещо да не развали слуката им.

Първоначално паламудите били малки – по 250 грама, но бързо стигнали почти до килограм. Причината за това е, че имало много „ем”- дребна прозрачна бяла рибка, наречена „ува”, с която паламудът се хранел, споделя рибарят Жельо Попов от селището Ченгене скеле край Бургас.

„Много едър и рано дойде тази година”, обяснява Попов. През ветровитите дни, които хванаха миналата седмица, в морето влизали само големите лодки – „Казваме им „мичуринките”, защото едно време ги правеха в завод в Царево, чието старо име е Мичурин”, добавят колегите му. Слуката била неочаквано добра – по десет каси на лодка на вечер. Най-много били пасажите между Черноморец и созополския остров Свети Иван, както и при устието на Ропотамо.

На рибната борса „Краснодар” в Бургас пресният паламуд сега върви по 8 лева килото. По сергииге има и едър чернокоп – по 8- 9 лева, защото още е кът, и по- дребен сафрид – по 6 лева за кг.

Докато чакат морето да стихне, рибарите си пробват късмета в езерото край Варна.
Докато чакат морето да стихне, рибарите си пробват късмета в езерото край Варна.

Сафрид, барбун и чернокоп радват и рибарите по Северното Черноморие. В последната септемврийска седмица е имало и добър улов на дребен паламуд, но в момента лодките стоят вързани по кейовете заради бурното море. Стопаните им не се притесняват, защото очакват силен сезон.

Първите белези са налице – за разлика от миналата нулева година, сега морето ври от чернокоп. Затова цената му на борсата във Варна падна двойно за дни от 15 до 7-8 лв./кг. Сафридът също поевтиня от 8 на 5-6 лв./кг, а най-дребният – граца, се продава по 3 лв. като хамсията и едрата трицона. Барбунът върви по 5 лв. килото, а най-евтина е цацата – 2 лв./кг. По-достъпна е цената дори на калкана, която падна от 28 до 22 лв. за кило. Рибарите се надяват на богат улов чак до края на годината. Те чакат скоро и на Север да се появят едър паламуд и лефер, които се хранят със сафрид и барбун.

Паламудената есен сгрява сърцата на рибарите и те се стягат да консервират част от улова си с майсторлък, който през годините са учили от старите морски вълци.

„Тази година паламудът има от Царево до Созопол”, коментира и рибарят Георги Пейчев от Царево. – „Предоволни сме, богата е годината. Снощи колегите са хванали пак доста риба, екземплярите били по 800 грама. Трябва да се внимава обаче с времето. В Черно море то се променя за броени минути, излизат големи вълни и силен вятър и трябва да сме нащрек. Всички тези циклони, които минават наоколо оказват влияние и то бързо става много опасно”. Според него, есента е богата на паламуд, но не знае как ще е с чернокопа в техния район.

 

Най-романтичният улов

Нощем пасажите светят

Уловът на паламуда е най-романтичният от всички други, въздишат рибарите. Мнозина го сравняват с любовна игра. Вълнуващо е, защото дебненето е голямо. При липса на лунна светлина, нощем, лодките на рибарите започват да пърпорят, докато стигнат навътре в морето. Там започва преследването. Пасажите от риба фосфоресцират – светят в морската вода. Щом ги видят, рибарите светкавично обграждат с лодките си паламуда. Започват да викат, да дрънчат, за да го уплашат, така че той да се скупчи в средата. И тогава хвърлят мрежите.

Ако има луна, отиват навътре в морето, хвърлят мрежите и чакат паламуда.

 

Пазар

За 5-6 лева уловът отива при търговците

Край Ахтопол паднал и първият лефер

В залива на Чeнгенето паламудът не влизал.
В залива на Чeнгенето паламудът не влизал.

„Снощи хванах 7 каси паламуд. Ако ги смятаме по 20 кила на каса, то значи че съм наловил 140 килограма”. Това разказа пред наш екип рибарят Енчо Енчев от Ченгене скеле в събота.

И той хвърлил мрежи край Черноморец. По думите му, там водата е по-чиста, а и теченията явно пригаждат на рибата, затова се движи в този район. В залива на Ченгенето паламудът не влизал.

Всичката риба морските я продават на търговците. Но не на пазарна, а на по- ниска цена. Като видели, че рибата е много, търговците я изкупували по 5-6 лева за килограм.

„За съжаление няма какво да я правим и дори на по-ниска цена я даваме”, казват риболовците. За веяне още било рано – рибата била мека, а и трябвало да се застуди.

В Ахтопол също са доволни от есенната слука на паламуд – по 100-200 риби на лодка в събота. Ахтополчани, които имат мощна риболовна флотилия, се похвалиха, че покрай паламуда, в мрежите им паднал и малко лефер – първият за сезона.

Рибарите чакат хубаво време и още по- голяма слука до края на есента.

 

Божествените рецепти

На скара, в тавичка или веян

03-11Класическата рецепта за паламуд е печен на скара. Вкусен е и ако се нареже на парчета и нареди в тавичка, а отгоре се залее със сос от домати, лук, магданоз, 100-150 грама стафиди, черен пипер, сол, десетина счукани ореха и половин лъжичка кимион. Рибата се покрива със соса и се залива със зехтин, после се пече във фурната. Консумира се с вино или мастика.

Класика е и веяният паламуд, който престоява първо в саламура, „за да му се вземе кръвта”, а после се натъпква в едра сол и се държи в съд покрит със сол на хладно място цели 20 дни. След това се измива и стои в чиста вода три денонощия, после се увесва за опашката на проветриво място и се вее.

 

Капитан Красимир Вангелов:

Вятърничава риба е

03-10Паламудът е вятърничава риба. Накъдето духне вятърът, там отива. Ето, появи се, но един месец не може да изкара – духна от северозапад,и никакъв го няма. Сигурен съм обаче, че ще се върне, защото рибата се влияе от две неща- от температурата на водата и от храната. Това разказа пред „Труд” капитан Красимир Вангелов от Несебър, който има риболовен кораб и обясни: „Водата е още топла- 22-23 градуса, а любимата храна на паламуда – хамсията е в изобилие. Появи ли се вятър от юг, югоизток или изток и пасажите ще дойдат.

В момента, капитан Вангелов и колегите му ловят и доста чернокоп.

Според него, пикът на паламуда е през 5-6 години. Миналата година нямало, по-миналата не бил много.

– Сериозно количество ловихме през 2012-та година. Сега по 200-300 риби на лодка също не е кой знае какво, допълва Вангелов. За да се каже, че има много паламуд, трябва рибарите да могат да изхранят семейството си с него.

Любимата храна на паламуда е хамсията, също и дребният чернокоп. Тя е основна. А т.н. риба „ува”, както и казват колегите, ние я знаем като „стъкленка”, също го примамва, но основната му храна е хамсията. Паламудът се лови с мрежи – „фустанели” и „воли”, казва Красимир Вангелов.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.