Морето по-евтино, но затварят хотелите

Отлив на желаещи и за почивки в чужбина

През септември морето традиционно е по-евтино и се предлага ваканционни пакети с отстъпки от 30 до 50 на сто, но хотелите масово затварят след 15 септември, показва проверка на „Труд“.

Причина е, че през последните дни напливът от желаещи българи да събират тен край морето е спаднал драстично. Представителите на другата основна група от посетители – румънските гости, отменят резервациите си заради въведените входни PCR тестове. При тези условия – отлив на туристи, значително по-ниските цени, липсата на достатъчно персонал и скъпият ток за бизнеса, хотелите предпочитат да затворят врати вместо да продължават да работят на загуба. По същия начин затварят и заведения и ресторанти, чиито капацитет на работа на закрито е ограничен.

Освен това първите дни на септември вече са по-хладни и въпреки топлата морска вода, не винаги е подходящо за плаж заради облаците и вятъра, коментираха от сектора. През този месец предпочитат да почиват по-възрастни хора, които не харесват летните горещини. Те залагат основно на разходки и почивка, а не толкова за плаж. Тези хора са склонни да отсядат и в малки семейни хотели, къщи за гости и квартири, затова и няма интерес към предпочитаните от семейства с малки деца ол инклузив комплекси, обясниха за „Труд“ представители на сектора.

В същото време голям отлив отчитат и туроператорите, които предлагат ваканции в чужбина. Причината за това не е нежеланието на българите да пътуват и почиват, а наложените у нас здравни мерки и изисквания за прибиращи се от така наречените червени зони, обясниха пред „Труд“ от една от най-големите туристически агенции у нас. В момента, ако си ваксиниран и се прибираш от ваканция в така наречена „червена зона“ се налага да си направиш PCR, за да докажеш, че не си преносител на COVID-19. Което допълнително спира имунизационния процес и се отказват от ваксини тези, които биха си направили иглите с цел да пътуват по-лесно. Ако неваксиниран турист се прибира от „червена зона“ той задължително се поставя под 14-дневна карантина, дори и да предостави отрицателен PCR тест, което според бизнеса е недопустимо и води до отказ от пътувания. Според представителите на сектора всички български граждани трябва да могат да се прибират след доказване, че не са заразени с негативен бърз или PCR тест, а ваксинираните въобще да не подлежат на проверка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм