Морските курорти удължили сезона до октомври

Вносът на работници и ръстът на заплатите не спират кадровата криза в туризма

Удължаването на летния сезон до октомври е факт. Това заяви зам.-министърът на туризма Любен Кънчев при откриването на XI Черноморски туристически форум, организиран от Министерството на туризма, община Варна и Варненската туристическа камара.

"Статистиката за лято 2018 още не е готова, тъй като и целия септември влезе в активния сезон. До края на август отчитаме 3 млрд. евро приходи от туризъм, които са с 4,5% повече от миналата година. Страната ни е посрещнала най-много гости от съседните Румъния, Гърция, Македония, Турция, както и от Германия", посочи Кънчев.

Въпреки ударното завръщане на Турция на пазара, което доведе до нов лек спад на руснаците по нашите курорти, по Черноморието нощувките от май до края на август са се увеличили с 3%, а приходите от тях - с 8%, съобщи проф. Стоян Маринов, член на УС на Варненската туристическа камара. Според него ръстовете на нощувките са по-големи на Север, тъй като на Юг цените в хотелите са поскъпнали повече. Заради полетите на нискотарифни компании само Варна до края на годината ще посрещне 1 млн. чужденци - с близо 10% повече от 2017 г. В същото време обаче морската столица и Бургас са загубили поне 40 000 заможни туристи и над 4 млн. долара приходи заради нулевата круизна година, провокирана от нестабилността в Черноморския регион.

"Само през 2017 г. той е бил посетен от 118 млн. туристи, което е 20% от европейския туристопоток, но за да се развива, са нужни спокойствие и възстановяване на крайбрежните и вътрешните морски линии като Варна-Истанбул-Ялта", подчерта председателят на Варненската туристическа камара Жельо Душев.

Друг вариант за увеличаване на гостите от далечни дестинации е създаването на Балкански маршрут, по който България активно работи с 10 държави от региона, стана ясно на форума в курорта Св. Св. Константин и Елена. В него се включиха представители на 14 общини, 12 университета, туроператори, хотелиери и посолствата на Южна Африка и Азербайджан. Общото мнение на участниците бе, че главният проблем на бранша и догодина ще са кадрите. През тази близо 6000 обучени българи са заминали на работа в курорти в Гърция, Кипър, Германия и САЩ, а наши фирми в сектора са наели 7000 чужденци, предимно от Украйна и Молдова.

"Квалификацията им обаче е ниска, а и вече имаме конкуренция на тези пазари на работна ръка от страна на Полша и Гърция", коментира проф. Маринов. Той представи анкета сред бакалаври и магистри по туризъм, работили в морските ни курорти през последните 2-3 г. Резултатите от нея сочат, че това лято заплатите в бранша са се увеличили, но условията на труд се влошават, а повечето наети не са доволни от отношението на работодателите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България