Морфов поставя „И все пак животът е прекрасен“ на нова сцена

След като Морфов беше уволнен, последваха протести.

Камен Донев и Рени Рангелова сменят Народния театър с “Отсам канала”

Премиерата на новата версия е на 4 март

Режисьорът Александър Морфов, който бе уволнен дисциплинарно миналия февруари от Народния театър, а спектаклите му - постепенно свалени от афиша, отново ще режисира постановки, но на нова сцена. Премиерата на “И все пак, животът е прекрасен” ще бъде на 4 март в “Театро отсам канала”, съобщават от театъра.

Също както в оригинала, главни роли в новата интерпретация на сцената на “Театро” ще играят Камен Донев и съпругата на Морфов - Рени Врангова. В “И все пак, животът е прекрасен” ще се включи и Албена Колева, както и нови актьори, които ще заместят титулярите от щатния състав на Народния.

“Животът е прекрасен” стана хит на сцената на Народния.

Представлението е по пиесата “Самоубиецът”, която най-дълго е останала под тоталната забрана на комунистическата цензура - цели 60 години. Наричат текста на Николай Ердман “Ревизор” на 20-ти век”, а авторът е сравняван с Гогол.

 “Пиесата ни дава отговор защо продължихме да живеем, когато всичко ни тласкаше към самоубийство”, пише руският поет и преводач Осип Манделщам.

За пръв път Морфов постави “Самоубиецът” под името “Животът е прекрасен” през 2012 г. Спектакълът се превърна в хит на сцената на Народния театър и с някои прекъсвания се игра там до юли 2023 г., когато Камен Донев напусна заради неразбирателство с новия директор Васил Василев.

“Имаме амбиция да обиколим страната с този спектакъл. И това ще се случи в близките месеци”, каза пред БТА продуцентът, режисьор и актьор Димитър Бакалов, създател на “Театро отсам канала”. От този драматургичен текст, по изключително остроумен и интелигентен начин, Александър Морфов сътворява карнавално-театрален спектакъл, може би “най-смешният и най-тъжен спектакъл, създаван през последните 30 години на българската сцена”, посочва критиката за спектакъла.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства