Моряците от "Царевна" се прибраха: Най-страшното бяха бомбите (ВИДЕО)

Генчовска: Не сме имали никаква комуникация с т.нар. ДНР

Петков: Фокусираме се върху спасяването на моряците от „Рожен”

Моряците от кораба „Царевна” пристигнаха на родна земя. Те бяха прибрани с правителствения самолет, който кацна на Лещите Варна.Техни близки бяха допуснати на пистата, за да ги посрещнат.

На летището дойде и министър-председателят Кирил Петков, придружен от министъра на външните работи Теодора Генчовска.

"Най-страшното бяха бомбите и снарядите, като на кораба имаше и пробойна", разказа един от моряците. Негов колега коментира, че на борда не са се качвали войници и въоръжени хора. Спорели, че всички са били много притеснени.

Евакуираните разказаха пред медиите, че по кораба има нанесени щети. Сами са излезли от кораба и оттам са посрещнати от войници, които са ги приели много добре, качили са ги на автобус и са ги закарали в хотел в Донецк и оттам - в Ростов на Дон. 

"Сега фокусът ни е върху следващия кораб в Черноморск и, разбира се, се надяваме да видим и капитана на „Царевна“ скоро, но това е по-сложно, защото той ще остане на борда докато може да излезе и самия кораб", каза Кирил Петков.

Моряците в "Рожен" също са изявили желание да се евакуират тогава, когато може и корабът да излезе от водите на Черноморск.

"Надяваме се на син коридор като в Черноморск ситуацията не е толкова динамична. Призовавам медиите за коректно отразяване на информацията, защото всяка дезинформация влияе на усилията по евакуацията им", каза Теодора Генчовска.

Тя допълни, че операцията по извеждането на моряците от "Царевна" е координирана изцяло от българското правителство, като не е имало официална комуникация с представители на самообявилата се Донецка народна република.

"По никакъв начин не сме имали никаква комуникация с т.нар. Донецка народна република. Няма и как да имаме. Комуникацията ставаше с руската и с украинската страна", заяви Генчовска.

Кирил Петков допълни, че на два пъти е имало възможност за посрещането на моряците от другата страна на оградата на пристанището в Мариупол, но капитанът е преценил, че е опасно.

"Това, че се стигна дотук – това е въпрос на дипломатически разговори и към двете страни - Русия и Украйна, така че ние имахме възможност в зависимост от това коя страна вземе превес на пристанището, да комуникираме с нея. В случая това беше Русия", каза Петков.

Евакуацията на 14-те български моряци и един украински гражданин започна още в сряда миналата седмица. След като напуснаха кораба, те бяха транспортирани към Донецк, откъдето бе осигурен коридор за безопасното им прибиране. По собствено желание на кораба останаха петима души, сред които и капитанът.

https://www.facebook.com/novinite.bnt/videos/471877878062373
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България