МОСВ засилва контрола над чистотата на въздуха в Русе

Министерство на околната среда и водите (МОСВ)

Министерството на околната среда и водите ще засили контрола за чистотата на въздуха в Русе. Това увери заместник-министърът на екологията Атанаска Николова при посещение в дунавския град.

„Възстановяваме работата на мониторинговите станции. От снощи на станцията, която е разположена на индустриалната зона, в най-кратък срок ще дойде и втора мониторингова станция. Засилваме капацитета, включително с удължено работно време, с работа в почивни дни, за да може този контрол да бъде ефективен и да постигне своята цел“, заяви Николова

А целта е ясна - да се установят промишлените замърсители и да бъдат принудени със силата на закона да спазват екологичното законодателство. По данни на Регионалната екоинспекция в Русе има 92 промишлени предприятия потенциални замърсители, от които 17 отделят в производството си интензивно миришещи вещества.

Мобилните станции, които от снощи работят, предстои да имат и допълнителни газанализатори за специфични вещества, които са съединения от органичната химия.

На срещата със зам.-министър Николова присъстваха областният управител, председателят на общинския съвет и кметът, което е ясен знак, че в този екологичен проблем няма политически нюанси.

Коментари

Задължително поле