Москва пита за българските оръжия в Алепо

Снимка: Архив

В Москва възникват въпроси във връзка със съобщенията, че оръжия с български произход са намерени в сирийския град Алепо. Това заяви Мария Захарова, говорител на руското Министерство на външните работи, цитирана от руски медии.

Реакцията идва близо две седмици след разкритията, които специалният пратеник на „Труд“ Диляна Гайтанджиева, направи в Алепо. Става дума за боеприпаси, разработени в бившия СССР, но произвеждани от български заводи, които откри в складове, изоставени от противници на режима в Дамаск.

Според Захарова, продукцията на българските заводи се произвежда по просрочени съветски лицензи, навремето предоставени на България.

Тя припомни, че от края на 90-те години Москва води със София преговори за сключване на правителствено споразумение в лицензионната област, което да регламентира износа на военна продукция за трети страни.

"И ние от края на 90-те години водим със София преговори по сключването на двустранно междуправителствено споразумение в сферата на лицензите, което да регламентира износа на военна продукция в трети страни", каза говорителят.

"София обаче не бърза да го сключи", отбеляза Мария Захарова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа