Москва пише закон за защита на паметниците и в чужбина

Под удара на готвения нов закон в Русия ще попадат и артинсталации като тази на Паметника на Съветската армия в София.

Предвиждат се глоби, затвор, забрана на достъп до страната

Министерството на отбраната на Русия е подготвило законопроект, предвиждащ наказателна отговорност за унищожаване или повреждане на паметници на руски военни, включително в чужбина.

Става дума за допълнение към член 243 от Наказателния кодекс, който иначе урежда унищожаване или повреждане на обекти на културното и историческо наследство на народите на Русия. Военните предлагат допълнителна алинея „Унищожаване или повреждане на символи на воинската слава на Русия”.

Предвидени са наказания глоби до 3 млн. рубли (42 000 евро) и присъди за принудителен труд до 4 години или лишаване от свобода за същия срок.

В случай, че деянието е от група лица, които предварително са се наговорили, мотивирани са от ненавист или враждебност или използват сила, наказанието става между 2 и 5 милиона рубли (28 000 - 70 000 евро) глоба и затвор до 5 години.

На причастни към унищожаване, повреждане или оскверняване на паметници ще бъде забранен достъп до Русия, ще бъдат блокирани активите им в Русия и ще им се забрани да извършват каквито и да е сделки със собственост и инвестиции в страната.

Коментари

Задължително поле