Москва: Половината от клиентите на „Газпром“ са отворили сметки в рубли

Александър Новак

Руският вицепремиер Александър Новак заяви в четвъртък, че около половината от 54-те компании, които имат договори за природен газ с енергийния гигант "Газпром", са отворили сметки в рубли, предаде АФП.

Президентът Владимир Путин каза, че от април Русия ще приема плащания за газ само в националната си валута, като от купувачите бе поискано да отворят сметки в рубли, в противен случай доставките ще бъдат прекратени. Това бе реакция на серията международни санкции срещу Москва след нахлуването ѝ в Украйна на 24 февруари, включително замразяване на сметките в чужда валута в чужбина.

"Днес мисля, че около 54 компании имат договори с "Газпром експорт", каза Новак на конференция в Москва, цитиран от РИА "Новости".

"Около половината от тях вече са отворили специални сметки – в чужда валута и в рубли, в упълномощената банка" за плащане на газа, добави той.

Новак посочи, че след финализиране на данните за април ще има списък на "такива, които плащат в рубли и такива, които отказват да плащат".

Европейската комисия обяви тази седмица, че всичко друго освен плащане по газовите договори в определената валута представлява нарушение на санкциите срещу Русия.

Миналия месец "Газпром" обяви, че спира доставките за Полша и България заради отказа на двете страни да плащат в рубли.

Финландската държавна компания "Газум" обяви във вторник, че Русия може да спре доставките скоро след отказа ѝ да плати на "Газпром" в рубли.

Италианската енергийна компания "Ени" съобщи, също във вторник, че е отворила сметки в евро и в рубли, за да изпълни предстоящи плащания за доставка на руски газ, като настоя, че това не е нарушение на международните санкции.

САЩ забраниха вноса на руски петрол и газ, но Европейският съюз е разделен по въпроса за налагане на такова ембарго, тъй като няколко страни членки са силно зависими от енергийните доставки на Москва.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия